ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνθρωπος και σεξ: Η ανάγκη είναι βαθιά και μάς ξεχωρίζει ως είδος

10 Αυγούστου 2021, 18:00

images

Όλα τα πλάσματα στον πλανήτη ζευγαρώνουν για να διαιωνίσουν το είδος τους. Για να επιτευχθεί αυτό, η περίοδος της επιθυμίας (οίστρου) αρσενικών και θηλυκών ταυτίζεται χρονικά με την περίοδο που το θηλυκό έχει κάνει ωορρηξία και μπορεί να επιτύχει εγκυμοσύνη. Αυτό δεν ισχύει με τους ανθρώπους. Η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος 3-4 ημέρες το μήνα αλλά τόσο αυτή, όσο και ο άνδρας, δεν επιθυμούν το σεξ μόνο εκείνες τις ημέρες...

Εκτός αυτού, οι άνθρωποι επιλέγουν με ποιον σύντροφο θέλουν να κάνουν σεξ ανάλογα διάφορα και ετερόκλιτα κριτήρια εξωτερικής εμφάνισης, ηλικίας και συμπεριφοράς. Κι ενώ σε κάποια ζώα ο πιο δυνατός κερδίζει όλες τις θηλυκές μετά από μάχη, στους ανθρώπους, την γυναίκα μπορεί να την "κερδίσει" κι ένας με σωματική αδυναμία, κι ένας κοινωνικά μη αποδεκτός, κι ένας που αδυνατεί για διάφορους λόγους να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν όταν έρχονται στο κόσμο απόγονοι. Στον άνθρωπο δηλαδή, δεν κερδίζει πάντα ο πιο νέος και πιο ισχυρός αλλά αυτός που η γυναίκα θα θεωρήσει κατάλληλο για εκείνη! Κι άλλοτε αυτός είναι ένας πλούσιος ηλικιωμένος, κι άλλοτε είναι ένας ανώριμος "πιτσιρικάς" χωρίς ευρώ στην τσέπη αλλά με ωραίο τατουάζ στο χέρι!

Ομοίως συμβαίνει με τους άνδρες. Όταν επιλέγουν γυναίκα για να κάνουν σεξ ή να ερωτευθούν, όλα είναι πιθανά... Μια νέα και ωραία, μια νέα και άσχημη, μια μεγαλύτερη αλλά έμπειρη, μια ανόητη αλλά πλούσια, μια μορφωμένη και ενδιαφέρουσα και πάει λέγοντας..! Κι ας μην παραβλέπουμε την ανάγκη ορισμένων να ερωτευθούν πριν συνευρεθούν. Έτσι, ενώ στις περισσότερες σχέσεις στο δυτικό κόσμο το σεξ προηγείται της ερωτικής σχέσης, σε κάποιους πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί το αντίστροφο. Δηλαδή έχουν ανάγκη πρώτα να γνωρίσουν καλά τον άλλον και να τον ερωτευθούν.

Γι' αυτό το λόγο και οι ειδικοί ψυχολόγοι και σεξολόγοι συστήνουν να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις "οι άνδρες θέλουν αυτό" και "οι γυναίκες θέλουν εκείνο", καθώς για κάθε κανόνα υπάρχουν γύρω μας και δεκάδες εξαιρέσεις. Οι άνθρωποι όχι μόνο διαφέρουμε μεταξύ μας, αλλά διαφέρουμε κι ανάλογα την φάση της ζωής μας. Άλλα θέλουμε στα 20 χρόνια μας και άλλα στα 40... Μεγαλώνοντας ωριμάζουμε, αποκτούμε ψυχολογικά προβλήματα, κουβαλάμε πληγές και αποτυχίες και τελικά βιώνουμε διαφορετικά την σεξουαλικότητά μας. Κι αυτό ίσως είναι μέρος της γοητείας του να είσαι άνθρωπος...

Το σεξ στον άνθρωπο είναι κάτι μοναδικό και εξατομικευμένο ανάλογα τις εποχές, τις κοινωνίες, τις συνθήκες, την ωριμότητα και τα "πιστεύω" του καθενός. Όσο πιο ανοιχτοί και διαθέσιμοι είμαστε να καταλάβουμε τη διαφορετικότητα, τόσο πιο ευτυχείς θα γίνουμε στον τομέα αυτό.


Σχετικά Άρθρα