ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνθρωποι με αρνητική ενέργεια οδηγούν σε σχέσεις με αρνητική ενέργεια

16 Ιουνίου 2021, 18:00

images

Η σκέψη καθοδηγεί τις συμπεριφορές μας και τελικά επιδρά τόσο στην ψυχολογική μας κατάσταση όσο και στον τρόπο που ζούμε. Οι προσωπικές σχέσεις και το σεξ δεν θα μπορούσαν να εξαιρούνται από αυτήν την πραγματικότητα...

«Μάς φαίνεται ότι όπου κι αν στραφούμε, βλέπουμε ανθρώπους δυστυχείς και πληγωμένους συναισθηματικά κατά την αναζήτηση της αγάπης», εξηγεί ο ψυχολόγος Jeffrey Bernstein, ο οποίος διεξήγαγε σχετική μελέτη...

«Αν, μάλιστα, οι τοξικές σκέψεις μετατραπούν και σε τοξικές σχέσεις, ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δύσκολα βγαίνει κανείς». Για να τα καταφέρει, θα πρέπει να γνωρίζει τρία χαρακτηριστικά σημάδια:

- Η κριτική και η περιφρόνηση. Σύμφωνα με τον ερευνητή σχέσεων John Gottman, η κριτική και η περιφρόνηση μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα καταστροφικές για μια ερωτική σχέση. Τα σημάδια της κριτικής και της περιφρόνησης είναι πιθανό να περιλαμβάνουν στοιχεία ειρωνείας ή σαρκασμού από τον ερωτικό σύντροφο, ενώ ειδικά η περιφρόνηση μπορεί να εκφραστεί μέσω της κριτικής του άλλου σε δημόσιο χώρο. Η ανωτερότητα επίσης αποκαλύπτει ένα περιφρονητικό, τοξικό μήνυμα. 

- Ο εγκλωβισμός στην αρνητική ενέργεια. Στο τέλος της ημέρας και στη μεγαλύτερη διάρκειά της, αισθάνεστε συναισθηματική κατάπτωση και μούδιασμα; Ίσως έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσετε ότι η σχέση σας είναι τοξική.

- Παραμέληση επίτηδες. Ενδείξεις ότι ο σύντροφός σας σάς παραμελεί αποτελεί η σιωπή του/της που σάς αφήνει χωρίς ελπίδα, το γεγονός ότι σας στερεί τη σωματική επαφή και μετά σας κατηγορεί ότι τη ζητιανεύετε, ότι κάθε φορά που προσπαθείτε να χαλαρώσετε και να διώξετε τον αρνητισμό χάνεται στις σκέψεις του ή ακόμα και το ότι αρνείται να αναζητήσει βοήθεια. Η παραμέληση αποτελεί μια ιδιαίτερα παθητικο-επιθετική μορφή τοξικότητας στη σχέση.

Σχετικά Άρθρα