ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνοιξε ο δρόμος για νέα μορφή μη ορμονικής αντισύλληψης

10 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

images

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον (WSY) έδειξε ότι ο αποκλεισμός του προστατικού αντιγόνου σε δείγματα σπέρματος, δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να παγιδευτεί το μεγαλύτερο μέρος των σπερματοζωαρίων μέσα στο υγρό που τα περιβάλλει. 

Κανονικά, το σπέρμα θα υγροποιηθεί, ώστε να «κολυμπήσει» μέσω του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο στις σάλπιγγες. Η ανακάλυψη μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία όπως αναλύεται από την εν λόγω μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology of Reproduction.

«Στόχος μας είναι να το αναπτύξουμε σε ένα εύκολα προσβάσιμο γυναικείο αντισυλληπτικό», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Joy Winuthayanon, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Αναπαραγωγικής Βιολογίας του WSU. «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με προφυλακτικό για να μειώσει σημαντικά το ποσοστό αποτυχίας».

Επί του παρόντος, τα μη συνταγογραφούμενα αντισυλληπτικά, όπως τα προφυλακτικά και τα σπερματοκτόνα, έχουν κατά μέσο όρο ποσοστό αποτυχίας 13% έως 21%, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά, όπως τα σπιράλ και τα αντισυλληπτικά χάπια, έχουν χαμηλότερα ποσοστά αποτυχίας, αλλά μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες και δεν είναι πάντα εύκολα διαθέσιμα ή οικονομικά - κάτι που μπορεί να είναι ένας λόγος που παγκοσμίως το ποσοστό ακούσιας εγκυμοσύνης είναι σήμερα 48%-, σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έρευνα υγείας.

Η ομάδα του WSU εργάζεται σε αυτήν τη μέθοδο αντισύλληψης από το 2015, αφού ανακαλύφθηκε ότι ορισμένα από τα θηλυκά ποντίκια σε μια διαφορετική αναπαραγωγική μελέτη δεν μπορούσαν να μείνουν έγκυες. Μετά από περαιτέρω έρευνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το σπέρμα του αρσενικού παρέμενε σε παχύρρευστη μορφή. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να σταματήσουν τη διαδικασία υγροποίησης του σπέρματος σε ποντίκια και χρησιμοποιώντας έναν μη ειδικό αναστολέα πρωτεάσης που ονομάζεται AEBSF, κατάφεραν να αλλάξουν την κίνηση του σπέρματος και να μειώσουν τη γονιμότητα στα ποντίκια, αναφέροντας λεπτομερώς τα αποτελέσματά τους σε προηγούμενο έγγραφο του Biology of Reproduction.

Στην τρέχουσα μελέτη, η ερευνητική ομάδα εργάστηκε για να δει εάν θα μπορούσε να μεταφράσει αυτά τα αποτελέσματα σε ανθρώπινα δείγματα. Διαπίστωσαν ότι το AEBSF είχε αντισυλληπτικό αποτέλεσμα, αλλά δεν ήταν σαφές εάν αυτό οφειλόταν απλώς στην τοξικότητά του. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα αντίσωμα για να στοχεύσουν το ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο (PSA) στο ανθρώπινο σπέρμα. Επέλεξαν το PSA επειδή είναι η κύρια ενεργή πρωτεΐνη στη ρευστοποίηση και εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες από τον αδένα του προστάτη, ο οποίος υπάρχει στους ανθρώπους αλλά όχι στα ποντίκια.

Το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστούν πιο συγκεκριμένοι αναστολείς μικρών μορίων που θα αποτρέψουν αποτελεσματικά την ικανότητα του PSA να υγροποιεί το σπέρμα χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα τρέχοντα σπερματοκτόνα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τους φυσικούς κολπικούς φραγμούς έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως ο HIV. Ωστόσο,  χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα.


Σχετικά Άρθρα