ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνδρες και γυναίκες προσοχή-Ο διαβήτης πλήττει το σεξ

15 Νοεμβρίου 2019, 15:25

images

Ένας στους τρεις ασθενείς με διαβήτη δεν επιτυγχάνει σωστή και μόνιμη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα τους με αποτέλεσμα να πλήττονται τα αγγεία. Και όταν πλήττονται τα αγγεία πλήττεται η στύση!

Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης τριπλασιάζει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες διπλασιάζει τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Όπως μας ενημερώνει ο Δρ Ιωάννης Βασιλόπουλος, μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος, "γνωρίζουμε ότι τα παθολογικά υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν βλάβες στα αγγεία και τα νεύρα όλου του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Και οι βλάβες, π.χ., του διαβήτη σε αγγεία και νεύρα μπορεί να επηρεάσουν στις γυναίκες την παραγωγή φυσικών υγραντικών ουσιών του κόλπου και την ικανότητα ερωτικής διέγερσης, αντιστοίχως. Ο συνδυασμός αυτών των δύο προβλημάτων, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο κατά την ερωτική επαφή και σε δυσκολία στην επίτευξη οργασμού".

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κολπική ξηρότητα αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα στις γυναίκες με τύπου 2 διαβήτη, ενώ οι βλάβες στα νεύρα της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν μικρή ακράτεια ούρων στη διάρκεια του σεξ. 

Στους άνδρες, ο διαβήτης μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, με συνέπεια την μείωση της επιθυμίας και την ανυπαρξία στύσης. Το κυριότερο σεξουαλικό πρόβλημα των διαβητικών ανδρών, όμως, είναι η στυτική δυσλειτουργία στην οποία ενώ υπάρχει εγκεφαλικά επιθυμία, δεν επιτυγχάνεται καλή στύση ώστε να υπάρξει επαφή..

Τέλος, η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι μία ακόμα πιθανή σεξουαλική επιπλοκή του διαβήτη και συνίσταται στην στην αποβολή σπέρματος στην ουροδόχο κύστη. Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση προκαλείται από δυσλειτουργία των εσωτερικών σφιγκτήρων μυών της κύστης, εξαιτίας των βλαβών που προκαλεί το αυξημένο σάκχαρο στα νεύρα τους.

Λύση σε όλα αυτά είναι η σωστή πρόληψη του διαβήτη. Αν ωστόσο παρουσιαστούν συμπτώματα, ο ουρολόγος για τους άνδρες και ο γυναικολόγος για τις γυναίκες, είναι οι κατάλληλοι γιατροί για να μας δώσουν λύσεις.

Σχετικά Άρθρα