ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνδρας και το άγχος της καλής...επίδοσης

03 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Σε κάθε άντρα, κάποια στιγμή θα συμβεί να μην μπορεί να λειτουργήσει σεξουαλικά συνήθως επειδή έχει πιεστεί ψυχολογικά. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο συμβάν και το ξεπερνούν. Υπάρχουν όμως κάποιοι άλλοι που το αναγάγουν σε μέγιστο πρόβλημα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μονιμοποίηση της κατάστασης.  

Όπως αναφέρουν από το Ινστιτούτο Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), οι άντρες συνήθως περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, ως μία ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή που δεν φανταζόντουσαν ποτέ ότι μπορούσε να τους συμβεί. Συνήθως ακολουθούν οι παρακάτω σκέψεις:  

-Έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

- Γιατί σε μένα;

- Έγινα ρεζίλι;

- Από τώρα;

Οι σκέψεις αυτές δημιουργούν συναισθήματα ντροπής, ενοχών, θυμού και στενοχώριας".

Η δυσάρεστη εμπειρία καταγράφεται στη μνήμη του άντρα και, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει σεξουαλική επαφή, αρχίζει να καταλαμβάνεται από φόβους ότι δεν θα τα καταφέρει. Το άγχος επίδοσης είναι αυτή ακριβώς η κατάσταση, η φοβία που νιώθει ο άνδρας από τη στιγμή που θα έχει μία αρνητική εμπειρία και μετά...

Η ανάγκη να αποδείξει ότι είναι ικανός στη γυναίκα, να μην γίνει στα μάτια της "ρεζίλι", τον κατακλύζει και αντί να χαλαρώσει και να απολαύσει τη στιγμή, κάνει αρνητικές σκέψεις και νιώθει άγχος και στεναχώρια. Αλλά όταν ο εγκέφαλος και γενικά ο ανθρώπινος οργανισμός δίνει σήμα ότι επέρχεται κίνδυνος ή απειλή, επικρατεί ο φόβος, και τότε το σώμα, σε βιολογικό επίπεδο, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο... Η έκκριση αδρεναλίνης σε μεγάλες ποσότητες έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί πιο γρήγορα και τα αγγεία να κάνουν σύσπαση, με συνέπεια να μην μπορεί να γεμίσει το πέος με αίμα και φυσικά να μην μπορεί να επιτευχθεί στύση.

Ο φαύλος κύκλος για τη σεξουαλική αποτυχία έχει ξεκινήσει και πρέπει το συντομότερο να ανακοπεί είτε με την αυτοκυριαρχία του άνδρα, είτε με τη βοήθεια ψυχολόγου. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει και οργανικό πρόβλημα που δημιουργεί στυτική δυσλειτουργία αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που χρίζει βοήθειας ουρολόγου και σεξολόγου. 


Σχετικά Άρθρα