ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aναπαραγωγικός εξαναγκασμός: Τι είναι και πώς εκφράζεται;

09 Μαΐου 2022, 18:00

images

Ο αναπαραγωγικός εξαναγκασμός αποτελεί έναν όρο που περιγράφει μία συνθήκη κατά την οποία κάποιος χρησιμοποιεί την εγκυμοσύνη, την αντισύλληψη και το σεξ για να ελέγξει τη σύντροφό του.

Τα παραδείγματα ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό κάποιας γυναίκας σε εγκυμοσύνη ή έκτρωση που δε θέλει, την απόκρυψη αντισυλληπτικών και την πίεση για μη χρήση προφυλακτικού ή την αφαίρεσή του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Το BBC, θέλοντας να μελετήσει τη συχνότητα του φαινομένου, ανέθεσε στη Savanta ComRes μια έρευνα σε 1.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 18-44 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 50% των συμμετεχουσών είπε ότι είχε βιώσει τουλάχιστον μία μορφή αναπαραγωγικού εξαναγκασμού.

Το 1/3 των γυναικών που ολοκλήρωσαν την έρευνα δήλωσαν ότι είχαν υποστεί πίεση - και το 1/5 δήλωσε ότι είχαν αναγκαστεί - να κάνουν σεξ χωρίς αντισύλληψη. Μάλιστα, αυτή είναι η πιο κοινή μορφή αναπαραγωγικού εξαναγκασμού, σύμφωνα με την έρευνα.

Επιπλέον, μία στις δέκα γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι είχε νιώσει ότι ο σύντροφός της ''σαμποτάρει'' την αντισύλληψή της εσκεμμένα, ή ο σύντροφός της είχε  αφαιρέσει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της συνουσίας χωρίς συγκατάθεση, μια πράξη που χαρακτηρίζεται ως βιασμός σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σαφώς, αυτό είναι επίσης μια μορφή αναπαραγωγικού εξαναγκασμού.

Η Winnie Porter, 28 ετών, είναι μαία που ειδικεύεται στην ασφάλεια των γυναικών σε μια κλινική αμβλώσεων και σεξουαλικής υγείας της MSI Reproductive Choices και δηλώνει πολύ συνηθισμένη στο να βλέπει γυναίκες που πιέζονται για τερματισμό της κύησης.

«Ακούω συνεχώς τα ίδια πράγματα και βλέπω τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούν για να εξαναγκάσουν τις γυναίκες να κάνουν αμβλώσεις ή να μην κάνουν ενώ οι ίδιες το επιθυμούν ή ακόμα να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη που δεν θέλουν ή να σαμποτάρουν την αντισύλληψη».

Το 15% των γυναικών στην έρευνα του BBC είπαν ότι είχαν υποστεί πίεση να διακόψουν μια εγκυμοσύνη ενώ δεν το ήθελαν. «Δεν καταγράφονται προς το παρόν δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή την αστυνομία για αναπαραγωγικό εξαναγκασμό και δεν είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας ενδιαφέρονται συνήθως», καταλήγει.



Σχετικά Άρθρα