ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλεργία στο λάτεξ: Πώς εμφανίζεται και ποιους αφορά

01 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

images

Τα άτομα που έχουν αλλεργία στο λάτεξ, αντιμετωπίζουν αξεπέραστη δυσκολία στη χρήση προφυλακτικών αλλά και στη χρήση ιατρικών γαντιών που φορούν κατά την εργασία τους υγειονομικοί, αισθητικοί, κομμωτές, εργαζόμενοι σε εστιατόρια και άλλοι επαγγελματίες. 

Το πρόβλημα είναι εκτεταμένο αν λάβουμε υπόψη ότι από λάτεξ κατασκευάζονται επίσης καθετήρες και άλλες ιατρικές συσκευές και βοηθήματα που στα άτομα αυτά μπορεί να προκαλέσουν από οίδημα και φαγούρα, ως εξανθήματα και αναπνευστικά προβλήματα, αν έρθουν σε επαφή με την περιοχή του ρινοφάρυγγα, όπως συμβαίνει με ασθενείς που χρειάζονται παρεντερική σίτιση.

Εξάλλου, όπως έχει παρατηρηθεί, άτομα με αλλεργία σε φρούτα ή λαχανικά όπως είναι το ακτινίδιο, η μπανάνα, το αβοκάντο, το κάστανο και το σύκο, παρουσιάζουν επίσης αλλεργία στο λάτεξ λόγω της αποκαλούμενης "διασταυρούμενης αντίδρασης" ενώ παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και αρκετοί από αυτούς που εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα και άσθμα.

Η άμεση αντίδραση αποτελεί τη σοβαρότερη μορφή αντίδρασης με εμφάνιση συμπτωμάτων καθώς προκαλεί ρινική συμφόρηση, φαγούρα, αγγειοοίδημα ως και αναφυλαξία μέσα σε μισή ώρα το αργότερο από την επαφή με το αντικείμενο που είναι κατασκευασμένο από λάτεξ. Η τελική, ιατρική διάγνωση πάντως δίνεται μετά από ειδικές δερματικές δοκιμασίες καθώς και ανίχνευση των αντίστοιχων αντισωμάτων στον οργανισμό.

Δεν είναι διόλου αστείο ή κάτι που πρέπει να παίρνουμε ελαφρά ως εκ τούτου, και πριν το νεαρό αγόρι αρχίσει να έχει σεξουαλικές επαφές, πρέπει να έχουμε πιστοποιήσει ότι δεν έχει αλλεργία στο λάτεξ. Στην περίπτωση που υποπτευόμαστε κάτι τέτοιο, πρέπει να οδηγήσουμε το παιδί σε ειδικό αλλεργιολόγο που θα πιστοποιήσει το πρόβλημα ή θα μάς καθησυχάσει και θα δώσει οδηγίες για τη χρήση ειδικών προϊόντων. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να έχουν υπόψη τους άλλωστε και τα κορίτσια.


Σχετικά Άρθρα