ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακράτεια ούρων στην εμμηνόπαυση και σεξουαλική ζωή

15 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Η ακράτεια δεν κάνει την εμφάνισή της με τη χειρότερη δυνατή μορφή ούτε αφορά μόνο ηλικιωμένες γυναίκες... Ξεκινάει με σταγόνες ούρων που χάνονται επειδή η γυναίκα φτερνίστηκε, γέλασε έντονα ή σήκωσε ένα βάρος. Ακόμα κι όταν αυτή δεν είναι μεγαλύτερη από 45 ή 50 ετών!

Ας ξεκινήσουμε με το ευχάριστο: Η κατάσταση αυτή σήμερα αντιμετωπίζεται με πολλούς τρόπους, ακόμα και ένα μικρό χειρουργείο, αρκεί η γυναίκα να το εκμυστηρευτεί από την αρχή στο γυναικολόγο της και να ζητήσει τη συμβουλή του.

Αφού αναφέραμε ότι η ακράτεια έχει θεραπεία, ας περάσουμε στα ...δυσάρεστα που είναι τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει -ως εξαιρετικά στενάχωρο- το γεγονός ότι κάποιες γυναίκες χάνουν ούρα ακόμα και την ώρα του σεξ και μάλιστα τη στιγμή που έρχονται σε οργασμό. Όπως αντιλαμβανόμαστε, αν αυτό συμβεί μία φορά και η γυναίκα καταφέρει να το αποκρύψει από το σύντροφό της, φροντίζει στο εξής να μην φτάσει σε οργασμό. Αναπτύσσει δηλαδή άρνηση για τη χαρά του έρωτα και επιβάλλει στον εαυτό της την "τιμωρία" της ανοργασμίας.

Εξάλλου, η μικρή απώλεια ούρων δημιουργεί τις συνθήκες για ουρολοιμώξεις και ερεθισμούς του δέρματος των έξω γεννητικών οργάνων για να μην αναφερθούμε στο ψυχολογικό βάρος που προκαλεί η αίσθηση της ακράτειας, η επιτακτική ανάγκη να πηγαίνει η γυναίκα τουαλέτα όπου βρεθεί, αλλά και στο φόβο ότι κάποιος θα αντιληφθεί την κατάσταση μέσω της οσμής.

Εν κατακλείδι πρέπει να αναφέρουμε ότι όποια γυναίκα, νέα ή μεγαλύτερη, νιώσει ότι το τελευταίο διάστημα δεν μπορεί να συγκρατηθεί και έχει συνέχεια την ανάγκη να ουρήσει ή έχει απώλεια ούρων κατά τη σεξουαλική επαφή, πρέπει να επισκεφτεί άμεσα το γυναικολόγο ώστε να δώσει λύση όσο το πρόβλημα είναι περιορισμένης έκτασης. Όσο το αγνοεί, τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται.

Σχετικά Άρθρα