ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακράτεια ούρων: Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνισή της

21 Οκτωβρίου 2022, 18:00

images

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων, είτε αυτά είναι πολλά, είτε λίγα. Παρουσιάζεται όταν η πίεση στην ουροδόχο κύστη προκαλεί διαρροή... 

Υπάρχουν τρεις αιτίες ακράτειας:

1. Μυϊκή υπερδραστηριότητα.

2. Αποτυχία των μυών να ''τεντωθούν''.

3. Υπερευαισθησία της ουροδόχου κύστης.

Βέβαια, υπάρχουν πιο συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να υποφέρει από την ακράτεια. Η ηλικία δεν είναι ο μόνος λόγος.

Αθλητισμός

Μια κοινή αιτία της ακράτειας, ιδίως σε νεαρά άτομα, είναι τα αθλήματα υψηλής πίεσης. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αυτά τα αθλήματα, έχουν εμπειρία ακράτειας ούρων. Ωστόσο, λόγω του στίγματος αυτής της κατάστασης, οι περισσότεροι βρίσκουν έναν τρόπο να το διαχειριστούν, όπως να προσαρμόσουν τα ρούχα ή την απόδοσή τους για να ελαχιστοποιήσουν τη διαρροή.

Τα αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης μπορούν να προκαλέσουν την αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Το άλμα και η προσγείωση με δύναμη και η σύσφιξη των μυών του πυρήνα, δημιουργούν πίεση στην ουροδόχο κύστη και μπορεί να προκαλέσουν διαρροή.

Υπερβολική άσκηση

Η άσκηση είναι ευεργετική για τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να γίνει πολύ επίπονη για το σώμα.

Η αυξημένη συχνότητα άσκησης μπορεί επίσης, να αποδυναμώσει το πυελικό έδαφος. Έχοντας αυτό το εξασθενημένο πυελικό έδαφος, όσοι ασκούνται συχνά μπορεί επίσης να εμφανίσουν ακράτεια, ακόμα κι αν μιλάμε απλώς για μια μικρή διαρροή.

Υψηλός δείκτης μάζας σώματος

Μελέτες έχουν δείξει αυξημένη συχνότητα ακράτειας ούρων καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ. Αν και υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του υψηλού ΔΜΣ και της συχνότητας εμφάνισης της ακράτειας, ο λόγος για τον οποίο συσχετίζεται παραμένει ασαφής. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως οι επιπτώσεις του υψηλού ΔΜΣ στην ακράτεια ούρων.

Σεξουαλική επαφή

Η σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να προκαλέσει ακράτεια. Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει διαρροή κατά τη διάρκεια του σεξ. Για αυτό ευθύνεται και πάλι το αδύναμο πυελικό έδαφος.

Κατά τη σεξουαλική επαφή, υπάρχει περίπτωση να ασκηθεί υπερβολική πίεση στην ουροδόχο κύστη και το εξασθενημένο πυελικό έδαφος να επιτρέψει τη διαρροή ούρων. Συμβαίνει σε περιπτώσεις που υπάρχει τόση κίνηση κατά τη διάρκεια του σεξ, που προκαλεί τέτοια πίεση στην κύστη. Όλοι αυτοί οι λόγοι ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη και, λόγω του εξασθενημένου πυελικού εδάφους, υπάρχει διαρροή.


Σχετικά Άρθρα