ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως ωφελούν τα Ω3 λιπαρά την υγεία μας

23 September 2019, 08:31

images

Μπορούν τελικά τα Ω3 λιπαρά να ωφελήσουν άμεσα την υγεία μας και μέσα από ποιο ακριβώς μηχανισμό;

Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσεις η Δρ. Christian Debra Rose Wilson, PhD, η οποία προχώρησε κι ένα βήμα πιο πέρα αναφέροντας και περιπτώσεις που τα ίδια συστατικά μπορεί να μας κάνουν και κακό.

Έκανε εκ πρώτης τις εξής διαπιστώσεις:

-Τα έλαια των ψαριών περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α και βιταμίνη D.

-Τα Ω3 που παίρνουμε από τα λιπαρά ψάρια μπορούν να προστατεύσουν πολλαπλά την υγεία μας. Και μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, τα Ω3 που παίρνουμε κατευθείαν από τις τροφές είναι πιο ωφέλιμα από αυτά που παίρνουμε σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Πλην όμως, όλοι συμφωνούν ότι με τη μορφή συμπληρώματος (χαπιού), παίρνουμε πιο εύκολα την επιθυμητή ημερήσια ποσότητα, ενώ μέσω των ψαριών παίρνουμε συνήθως ελλιπείς ποσότητες.

Τα Ω3 είναι επίσης παρόντα και σε άλλα τρόφιμα που προέρχονται από την θαλάσσια ζωή και όχι μόνο στα ψάρια.

Υπάρχουν δύο είδη ωφέλιμων λιπαρών οξέων:

Το Eicosapentaenoic acid (EPA) που ονομάζουμε Ω3, το βρίσκουμε σε ψάρια και θαλάσσια φυτά και βοηθά στη μείωση των φλεγμονών και των αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.

Και το Docosahexaenoic acid (DHA) που συναντάται στους ανθρώπους, στον εγκέφαλο, τα μάτια, το σπέρμα αλλά και στο μητρικό γάλα.

Ας δούμε τι προσφέρουν τα ΕΡΑ στην υγεία μας:

Κάποιες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα Ω3 έχουν ορατά και μετρήσιμα οφέλη σε ασθένειες όπως είναι η πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας), στον καρκίνο του προστάτη, στην κατάθλιψη της λοχείας, στη μνήμη, σε ψυχολογικά προβλήματα, σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Άλλες πάλι υποστηρίζουν το αντίθετο:

Ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη, για παράδειγμα, ερευνητές δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute τα αποτελέσματα μελέτης τους που επισημαίνει ότι οι υπερβολικά μεγάλες ποσότητες Ω3 λιπαρών οξέων αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη κατά 43%.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, οι επιστήμονες φαίνεται να καταλήγουν στο «παν μέτρο άριστον».

Δηλαδή στο γεγονός ότι κάθε υγιεινό και ωφέλιμο συστατικό, αν το κάνουμε λήψη σε υπερβολικές ποσότητες, τότε παύει να είναι ωφέλιμο και μας δημιουργεί προβλήματα. Και καταλήγουν στο γεγονός ότι η διατροφή μας πρέπει να έχει ποικιλία και μέτρο για να κάνει καλό στην υγεία μας.

Σχετικά Άρθρα