ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αποφύγουν τα άτομα με διαβήτη, καρδιακά - εγκεφαλικά

25 September 2019, 10:39

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Journal of the American Heart Association έδειξε ότι διατροφικά πρότυπα κοντά στην μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα DASH (βασισμένη σε άπαχα κρέατα και τροφές ολικής άλεσης, αλλά πτωχή σε υδατάνθρακες), μπορούν να βοηθήσουν ηλικιωμένες γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) τύπου 2 να αποφύγουν τα καρδιακά επεισόδια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα σχετικά προβλήματα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις τον πολιτισμένο, υπερκαταναλωτικό κόσμο, αφού πλήττει το ένα τέταρτο του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην Κύπρο προσβάλλει το 10,5% του γενικού πληθυσμού σύμφωνα με στοιχεία του International Diabetes Federation. Εκτιμάται ότι το 68% αυτών των ασθενών θα πεθάνει από καρδιακές παθήσεις και το 16% θα πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα μελέτη περιέλαβε περισσότερες από 5.800 γυναίκες, που ανέπτυξαν ΣΔ ως ενήλικες, αλλά δεν ανέφεραν καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη του προγράμματος. Οι ερευνητές κατέγραψαν σε λεπτομερή ερωτηματολόγια τις διατροφικές τους συνήθειες και προτιμήσεις .

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για διάστημα 12,4 κατά μέσο όρο. Περίπου 11% εμφάνισαν καρδιακές παθήσεις και πάνω από 6% εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι γυναίκες των οποίων η διατροφή έτεινε περισσότερο προς την δίαιτα DASH ήταν 31% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακά προβλήματα και εκείνες με μεσογειακό στυλ διατροφής είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο από τις υπόλοιπες .

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δήλωσε ο συγγραφέας Andrew Odegaard, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine επειδή μέχρι τώρα δεν είχαμε συγκεκριμένα στοιχεία από μελέτες ειδικά σε πληθυσμό διαβητικών.

Για όλους τους ανθρώπους γενικά, οι δίαιτες πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ολικής αλέσεως δημητριακά, άπαχα κρέατα και ψάρια.

Επίσης να αποφεύγονται τα κορεσμένα λιπαρά, τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη και νάτριο, σύμφωνα με τις οδηγίες του American College of Cardiology και της American Heart Association.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες συμβουλεύουν επίσης τους ανθρώπους να ελαχιστοποιούν τα trans λιπαρά, το επεξεργασμένο κρέας, τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες και τα αναψυκτικά.

Σχετικά Άρθρα