ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως μιλάμε στα παιδιά πρώτη φορά για το σεξ

19 Αυγούστου 2019, 07:14

images

Πολύ πριν από την εφηβεία και τις σοβαρές συζητήσεις για το σεξ και τις ερωτικές σχέσεις, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τις απορίες των μικρών παιδιών για τον πως «γίνονται» τα μωρά…

Το σοκ για τους νέους γονείς είναι μεγάλο όταν ο πιτσιρικάς των πέντε ετών δείχνει να έχει ανησυχίες και να αγγίζει το γεννητικό του όργανο κι όταν το κοριτσάκι του νηπίου τους λέει ότι κάτι άκουσε να λένε άλλα παιδιά στο σχολείο για το επίμαχο θέμα…

Όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου, όταν το παιδί έχει απορίες πρέπει να του τις λύνουμε χωρίς να δείχνουμε ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση αλλά αυτά που θα του πούμε πρέπει να έχουν τόση λεπτομέρεια όση αντέχει η ηλικία του…

Συνήθως, ένα παιδί στην ηλικία των πέντε ετών δεν αντέχει σε μεγάλες λεπτομέρειες αφού δεν τις καταλαβαίνει και ενδεχομένως οι λεπτομέρειες αυτές να του προκαλέσουναπέχθεια για σεξ.

Αρκούν απλές απαντήσεις στις απλές απορίες του: Για παράδειγμα:

– Ποιος γεννάει το παιδί;

– Η μητέρα.

– Πού έχει η μητέρα το παιδί;

– Στην κοιλιά της μητέρας υπάρχει μια μικρή θήκη, που είναι ειδικά φτιαγμένη για να φιλοξενεί το μωρό μέχρι να γεννηθεί.

– Πώς μπαίνει το παιδί στην κοιλιά της μητέρα του;

Εδώ η απάντηση πρέπει να είναι προσεκτική και προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού.

Μπορούμε να πούμε απλά ότι σε αυτή τη μικρή θηκούλα υπάρχουν μερικά ωάρια, ένα από τα οποία μεγαλώνει και γίνεται παιδί με τη βοήθεια του πατέρα.

Επειδή όμως τα παιδιά έχουν αρκετά ερεθίσματα, είναι φιλομαθή και περίεργα μπορεί να μην τα ικανοποιήσει η απάντησή σας και να προχωρήσουν την ερώτηση με τα αθώα τους μάτια να σας κοιτάζουν με περιέργεια.

Πως βοηθά ο μπαμπάς; Χωρίς δισταγμό να αναφέρετε ότι ο μπαμπάς έχει κάποια μικρά σπερματοζωάρια που κινούνται πολύ γρήγορα και συναντούν στην κοιλιά της μαμάς ένα ωάριο, ενώνονται και γίνονται ένα έμβρυο που μεγαλώνει στη θηκούλα που είναι στη κοιλίτσα της μαμάς.

Αυτές οι απαντήσεις μπορεί να καλύψουν τις απορίες των παιδιών μέχρι τα 6-7 χρόνια.

Αν όμως ρωτήσει πως ενώνονται θα γίνετε πιο ακριβείς .. θα πείτε ότι όταν η μαμά και ο μπαμπάς που αγαπιούνται και θέλουν να κάνουν παιδάκι αγκαλιάζονται, φιλιούνται και το πέος του μπαμπά γίνεται σκληρό και μπαίνει στο αιδοίο της μαμάς και απελευθερώνεται ένα ωάριο που συναντά το σπερματοζωάριο  . Σταδιακά θα γίνεστε πιο αναλυτικοί.

Σεξουαλική αγωγή

Η σεξουαλική αγωγή του παιδιού πρέπει να ξεκινάει από το σπίτι και τους γονείς του και όχι από τα άλλα παιδάκια στο νήπιο ή το δημοτικό.

Οι γονείς θα το βοηθήσουν με την ενημέρωση που θα του δώσουν να αναπτυχθεί συναισθηματικά και να μάθει να τους εμπιστεύεται.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του περάσουμε μηνύματα αρνητικά ότι το σεξ δήθεν είναι κακό ή απαγορευμένο διότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί μπαίνοντας στην εφηβεία.

«Μη φοβάστε τις απορίες των παιδιών σας! Οι απορίες των παιδιών σχετικά με το σεξ είναι απόλυτα φυσιολογικές», λέει η κ. Καππάτου.

Και συστήνει συγκεκριμένα:

  • Να ξεκινήσουμε εμείς να ενημερώνουμε το παιδί για το σώμα του, τα γεννητικά του όργανα, τη διαφορετικότητα των δυο φύλων, το σεξ, από νωρίς και σταδιακά δίνοντας ακριβείς απαντήσεις προσαρμοσμένες όμως στην ηλικία του και στη φάση ανάπτυξής του.
  • – Να καλύπτουμε το παιδί με τις απαντήσεις μας ώστε να μην απευθύνεται αλλού για πληροφορίες.

– Να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή είναι μια διαρκής κατάσταση ενημέρωσης, που φτάνει μέχρι και την εφηβεία.

  • Στην εφηβεία οι πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνουν τον αυνανισμό, τη σχέση των δυο φύλων, την ακριβή ενημέρωση του εφήβου για τις μεθόδους αντισύλληψης, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα κλπ.

– Να του δώσουμε σωστά τα μηνύματα για τις σχέσεις των δυο φύλων ώστε να μάθει να σέβεται το σώμα του και τις επιθυμίες του.

– Αν νιώσουμε ότι το χρειαζόμαστε, να ζητήσουμε συμβουλή ειδικού για τον τρόπο που θα μιλάμε στο μικρό παιδί ή και να ενημερωθούμε από έγκυρα επιστημονικά βιβλία με οδηγίες και συμβουλές για τους γονείς.

Σχετικά Άρθρα