ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το «σύνδρομο» ακαταστασίας στο δωμάτιο εφήβου

06 Νοεμβρίου 2019, 08:07

images

Η εφηβεία είναι μία δύσκολη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου.

Το παιδί μετατρέπεται σε ενήλικα αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται με το ένα πόδι στην φάση της ζωής του και με το άλλο στην επόμενη φάση.

Δεν ξέρει ο έφηβος ποιος είναι, τι θέλει να κάνει στη ζωή, πώς να κερδίσει την εκτίμηση συνομηλίκων και μεγαλύτερων, ποιες απόψεις και στάσεις ζωής να επιλέξει.

Μέσα σε αυτήν την ψυχολογική αναταραχή, την οποία επιτείνουν οι ορμόνες, ο έφηβος κάνει διάφορα αλλόκοτα πράγματα, όπως να αφήνει κάθε μέρα το δωμάτιo του ως πεδίο μάχης!

Όπως μας λέει η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, πρέπει «για ένα χρονικό διάστημα ο έφηβος να συμβιώσει ειρηνικά με το προσωπικό του χάος, καθώς τότε θα μπορέσει να τακτοποιήσει πάλι τα πράγματα μέσα του».

Η κ. Καπάτου σημειώνει ότι «καθώς αλλάζει ο τρόπος που σκέπτεται, θα δείξει τελικά ενδιαφέρον να τακτοποιήσει και το δωμάτιο. Δηλαδή αφού το παιδί κάνει ειρήνη με τον εαυτό του, θα αρχίσει να ενδιαφέρεται και για το περιβάλλον στο οποίο κοιμάται για μελετάει»

Τι προτείνει η ειδική ψυχολόγος:

  • Να αποδεχτούμε την ακαταστασία του παιδιού στο δωμάτιό του και να περιοριστούμε ένα διάστημα σε συμφωνίες που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους.
  • Όταν το παιδί αισθάνεται ελεύθερο στον δικό του χώρο, δεν θα νιώθει να «πνίγεται» από την απόλυτη τάξη.
  • H τακτοποιημένη κατάσταση γύρω του δεν θα έρχεται διαρκώς σε σύγκρουση με την εσωτερική αταξία του. Tο δωμάτιό του εξάλλου είναι ο προσωπικός του χώρος και πρέπει να αισθάνεται ότι τον ελέγχει.
  • Έχει μεγάλη σημασία να μην αποδιοργανωθεί η ζωή της υπόλοιπης οικογένειας.
  •  Όταν το δωμάτιό του είναι ακατάστατο, να το ρωτήσουμε τι προτείνει εκείνο. Συνήθως τα παιδιά δέχονται να κάνουν μια μικρή προσπάθεια έστω μια φορά στις 7-10 μέρες για να βοηθήσουν στην καθαριότητα.
  •  Να του ζητήσουμε να κάνει μια λίστα με τις υποχρεώσεις που κατά τη γνώμη του έχετε εσείς οι γονείς και να επιλέξει κάποιες που να μπορεί να αναλάβει εκείνο.

Πηγή: «Παιδιά στην εφηβεία γονείς σε κρίση», της Αλεξάνδρας Καππάτου

Σχετικά Άρθρα