ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το να πίνουν μόνοι τους οι έφηβοι μπορεί να προμηνύει προβλήματα

28 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon ανακάλυψαν ότι η μοναχική κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία και στη νεαρή ενήλικη ζωή θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής χρήσης αλκοόλ αργότερα στη ζωή.

«Μάς ενδιέφερε να προσδιορίσουμε εάν η μοναχική κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους θα προμήνυε προβλήματα αλκοόλ στην ενήλικη ζωή χρησιμοποιώντας μεγάλα, εθνικά δείγματα εφήβων που ζουν σε όλες τις ΗΠΑ», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kasey Creswell, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

Η Creswell συνεργάστηκε με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Michigan, για να αναλύσει δεδομένα από τη μελέτη Monitoring the Future, μια επιδημιολογική μελέτη της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ στους Αμερικανούς νέους μέχρι την ενηλικίωση.

Περίπου 4.500 18χρονοι συμμετείχαν στις έρευνες σχετικά με τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ και ερωτήθηκαν για το εάν έπιναν όταν ήταν μόνοι. Η Creswell είπε ότι αυτή η μελέτη είναι "πολύ μεγαλύτερη" από όποια είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και το δείγμα που αναλύθηκε είναι πιο αντιπροσωπευτικό των εφήβων που ζουν στις Η.Π.Α.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί 17 χρόνια και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ όσο ήταν μόνοι τους μέχρι τα 20 τους και ανέφεραν τυχόν συμπτώματα διαταραχής χρήσης αλκοόλ στην ενήλικη ζωή (35 έτη).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου το 25% των εφήβων και το 40% των νεαρών ενηλίκων ανέφεραν ότι έπιναν μόνοι τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που ανέφεραν ότι έπιναν μόνοι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν συμπτώματα διαταραχής χρήσης αλκοόλ στην ενήλικη ζωή σε σύγκριση με συνομηλίκους που έπιναν μόνο σε κοινωνικά περιβάλλοντα.

Επιπλέον, οι έφηβες που έπιναν μόνες φάνηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα αλκοολισμού στην ενήλικη ζωή. «Οι έφηβες που πίνουν μόνες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο», είπε η Creswell. «Κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών μοναχικής κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των εφήβων των ΗΠΑ» συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την εκπαίδευση και ενημέρωση αυτών των ομάδων, ιδιαίτερα των νεαρών γυναικών, σχετικά με τους κινδύνους της μοναχικής κατανάλωσης αλκοόλ για την πρόληψη της διαταραχής χρήσης αλκοόλ στο μέλλον.




Σχετικά Άρθρα