ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι λέμε στα παιδιά; Υπάρχει τελικά ο Άγιος Βασίλης;

01 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας περιμένουν κάθε χρόνο -για άλλες οικογένειες τα Χριστούγεννα και για άλλες την Πρωτοχρονιά- τα δώρα τους από τον Άγιο Βασίλη με την λευκή μακριά γενειάδα και τα κόκκινα ρούχα! Του γράφουν γράμματα με τις επιθυμίες τους, υπόσχονται να είναι καλά παιδιά για να λάβουν το δώρο τους, και προσμένουν με αγωνία το πακέτο κάτω από το δέντρο. Αλλά είναι σωστό να τα αφήνουμε να πιστεύουν ότι τα δώρα τα φέρνει κάποιος άγιος και όχι οι γονείς τους; Και μέχρι ποια ακριβώς ηλικία; 

«Πρέπει να εξηγούμε με γλυκό τρόπο στα παιδιά που ρωτούν, ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο αλλά ένα πρόσωπο με το οποίο έχουμε μεγαλώσει κι εμείς ως μέρος της παράδοσης των Χριστουγέννων», υποστηρίζει η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος.

Και συνεχίζει εξηγώντας: «Η αλήθεια είναι ότι σταματώντας να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη φεύγουν απ' τον κόσμο της παιδικότητας, γι' αυτό βλέπουμε πολλά παιδιά ενώ το μαθαίνουν, να θέλουν να το συνεχίσουν. Όσο δεν ρωτούν δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά όταν μας ρωτήσουν, πρέπει να πούμε την αλήθεια". 

Η ηλικία που αποκαλύπτεται η ...ανυπαρξία του Άγιου Βασίλη ως φέροντα τα δώρα, είναι συνήθως τα 5-6 χρόνια και τα παιδάκια αρχίζουν να ρωτούν αν είναι αληθινός! 

Δεν ρωτούν όμως πάντα ευθέως αλλά εκφράζοντας απορίες του τύπου: "Πού βάζει όλα αυτά τα δώρα; Πού βάζει το έλκηθρο; Πώς θα έρθει σε εμάς που δεν έχουμε τζάκι;". Οι απορίες αυτές συμβαδίζουν με την εξέλιξη της ωριμότητας του παιδιού που μεγαλώνοντας καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλά "κενά" στην ιστορία. 

«Όταν λοιπόν τα παιδιά μας θέσουν κάποια από αυτά τα ερωτήματα, τα ρωτάμε αρχικά τι πιστεύουν εκείνα. Ανάλογα με την απάντηση που θα μας δώσουν, θα καταλάβουμε αν είναι έτοιμα να δεχθούν την αλήθεια. Τα περισσότερα παιδιά ακόμη κι αν τους αποκαλύψουμε την αλήθεια, δυσκολεύονται να την πιστέψουν», λέει η Αλεξάνδρα Καππάτου, η οποία τονίζει ότι η σχέση γονέα και παιδιού θα πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια.


Σχετικά Άρθρα