ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέσσερα ψυχολογικά "κόλπα" για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας

16 Ιανουαρίου 2020, 16:05

images

Στις αρχές κάθε έτους όλοι θέτουμε νέους στόχους. Άλλα άλλο είναι να τους θέτεις, κι άλλο να τους υλοποιείς. Ειδικά μάλιστα όταν στη μέση μπαίνει η αναποφασιστικότητα, η αναβλητικότητα και ο φόβος, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. 

Οι ειδικοί ψυχολόγοι βρήκαν ωστόσο τον τρόπο για να υπερβούμε τα ψυχολογικά εμπόδια και να πάμε μπροστά κατακτώντας όσα επιθυμούμε.

Πρώτα από όλα μας συστήνουν να θέτουμε στόχους εκμάθησης και όχι επιδόσεων. Δηλαδή, για παράδειγμα, μας συστήνουν να μην βάζουμε στόχο να χάσουμε 5 κιλά αλλά να μάθουμε πως παχαίνουμε και πως μπορούμε να παραμένουμε αδύνατοι. Αυτό θα μας βοηθήσει μακροπρόθεσμα όχι μόνο να χάσουμε τα περιττά κιλά αλλά και να μην τα ξαναπάρουμε.

Δεύτερον, μας συστήνουν να συνδέουμε τον στόχο μας με μια αρχή της ζωής, με μια αξία. Δηλαδή, για παράδειγμα, θέλουμε να κατακτήσουμε μια διευθυντική θέση. Αντί να σκεφτόμαστε μόνο την επαγγελματική μας ανέλιξη, έχει νόημα να σκεφτούμε ότι η νέα θέση θα μας δώσει την δυνατότητα να προσφέρουμε εργασία σε κάποιους άλλους, να δώσουμε χαρά στα παιδιά μας, να δώσουμε πίσω στην κοινωνία ένα μέρος από τα χρήματα που μας ήρθαν με κάποια προσφορά σε ιδρύματα ή Εταιρική Ευθύνη της εταιρίας που θα ηγούμαστε.

Τρίτον, να βάλουμε έναν στόχο που να μας δημιουργεί ενθουσιασμό και να μας γεννάει αισθήματα αναγέννησης.

Τέταρτον, να δεσμευτούμε -γραπτώς αν είναι δυνατόν- ή τουλάχιστον προφορικά ότι θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε επίτευξη του στόχου μας. Να δεσμευτούμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε με την πρώτη δυσκολία.

ΠΗΓΗ

Jade Wu, Ph.D., clinical health psychologist and host of the Savvy Psychologist podcast


Σχετικά Άρθρα