ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β6 μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία

12 Αυγούστου 2022, 16:00

images

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Β6 μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, υποστηρίζει μία νέα μελέτη με 478 συμμετέχοντες. Oι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της λήψης υψηλών δόσεων βιταμίνης Β6 και Β12 για ένα μήνα σε άτομα με κατάθλιψη και χρόνιο άγχος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη Β6 ειδικότερα παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία της ρύθμισης της διάθεσης. Είπαν ότι η βιταμίνη Β6 μείωσε το αυτοαναφερόμενο άγχος στους συμμετέχοντες στη μελέτη, καθώς και μια τάση προς μείωση της κατάθλιψης. Η βιταμίνη Β12, είπαν, προκάλεσε τάσεις προς αλλαγές στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Βέβαια, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι η μελέτη τους είχε κάποιους μεθοδολογικούς περιορισμούς και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η Amy Reed, MS, RD, CSP, LDS, παιδοδιαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας δήλωσε ότι είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς έρευνα που υποστηρίζει ότι ένα θρεπτικό συστατικό, όπως η βιταμίνη Β6, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την κατάθλιψη και το άγχος.

«Η ποσότητα της Β6 που παρέχεται στα συμπληρώματα για τη μελέτη ήταν 100 mg, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια μέση τιμή (RDA) των 1,3 mg», σημείωσε η Reed. «Αν χρειάζεται μια δόση 100 mg Β6 για να δει κανείς ένα αποτέλεσμα, τότε θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί αυτό μόνο από τη διατροφή».

Ως εκ τούτου, θα ήταν δικαιολογημένη περαιτέρω έρευνα, πρόσθεσε.

«Μελλοντικές μελέτες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύγκρισης διαφορετικών δόσεων Β6 και την επίδρασή της στην κατάθλιψη και το άγχος ή να εξετάσουν πώς τα συμπληρώματα Β6 που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή/και αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν τα συμπτώματα», είπε η Reed.

Η Amy Sapola, PharmD, προπονήτρια ευεξίας με πτυχίο στη Διατροφολογία, λέει ότι είναι επιφυλακτική όσον αφορά τη διεξαγωγή συμπερασμάτων από τη συγκεκριμένη μελέτη λόγω του σχετικά μικρού αριθμού συμμετεχόντων και ενός αναφερόμενου σφάλματος ελλιπών δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι το τελικό μέγεθος δείγματος ήταν στην πραγματικότητα μικρότερο.

Η Δρ. Sapola ανέφερε με τη σειρά της ότι θα ήθελε να δει εργαστήρια αναφοράς για να προσδιορίσει εάν οι συμμετέχοντες είχαν έλλειψη Β6 ή/και Β12 πριν λάβουν τα συμπληρώματα.



Σχετικά Άρθρα