ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα πολλά νεύρα έχουν συνήθως κοινή αιτία

15 September 2020, 10:00

images

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα στις ΗΠΑ που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του Sleep, αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τα νεύρα τους, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Κοιμούνται λίγο!

Καταρχάς η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις καταχωρήσεις ημερολογίου από 202 φοιτητές, οι οποίοι κλήθηκαν καθημερινά και για ένα μήνα να καταγράψουν πώς κοιμούνται τη νύχτα, στρεσογόνους παράγοντες στη διάρκεια της ημέρας τους και τα «επίπεδα» του θυμού που βίωναν καθημερινά με κάθε αναποδιά, μικρή ή μεγάλη. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ανάλυσης των στοιχείων αυτών έδειξαν ότι οι φοιτητές ένιωθαν μεγαλύτερο θυμό τις ημέρες που είχαν κοιμηθεί λιγότερο .

Σε επόμενη φάση, οι ερευνητές ζήτησαν τυχαία από 147 άτομα της κοινότητας είτε να διατηρήσουν το τακτικό τους πρόγραμμα ύπνου, είτε να περιορίσουν τον ύπνο τους κατά περίπου 5 ώρες σε δύο συνεχόμενες νύχτες. Και στη συνέχεια εκτιμήθηκε ο θυμός που ένιωθαν κατά την έκθεσή τους σε ενοχλητικό θόρυβο. Όπως φάνηκε, τα άτομα που είχαν κοιμηθεί καλά προσαρμόστηκαν στο θόρυβο και ανέφεραν λιγότερο θυμό μετά από δύο ημέρες. Αντίθετα, τα άτομα με περιορισμένο ύπνο, εμφάνισαν αυξημένο θυμό ως αντίδραση στον ενοχλητικό θόρυβο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απώλεια ύπνου υπονόμευσε τη συναισθηματική προσαρμογή τους στην ενοχλητική κατάσταση.

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή παρέχουν αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ του περιορισμού του ύπνου και της αύξησης του θυμού και της ευερεθιστότητας εν καιρώ», επισήμανε ο Zlatan Krizan, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Ειδικά ως προς την καταγραφή σχετικού ημερολογίου εκ μέρους των φοιτητών, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η στέρηση ύπνου έχει σαφή επίδραση στην καθημερινότητα, καθώς οι νεαροί ανέφεραν πως ένιωθαν μεγαλύτερο θυμό τα απογεύματα όταν δεν είχαν κοιμηθεί επαρκώς την προηγούμενη νύχτα.

Σχετικά Άρθρα