ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα βότανα ως "όπλα" για καλύτερο ύπνο

22 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Ο ύπνος είναι ο φυσικός τρόπος θεραπείας του σώματός σας. Η καλή ποιότητα ύπνου σάς προετοιμάζει για μια επερχόμενη παραγωγική μέρα. Χρειάζεστε 7 έως 9 ώρες για να νιώσετε ξεκούραστοι  και αναζωογονημένοι, αλλά μερικές φορές ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να είναι ένας δύσκολος στόχος για να επιτύχετε.

Ευτυχώς υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στη ρουτίνα σας πριν τον ύπνο. Οι ειδικοί στον ύπνο στο Everynight.com μοιράστηκαν έρευνα που ελέγχεται ιατρικά από την Δρ Nayantara Santhi για το πώς τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα, μέσω των ιδιοτήτων τους.

Λεβάντα

Οι αντικαταθλιπτικές, καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες της λεβάντας σάς βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα. Μελέτες δείχνουν ότι η λεβάντα μπορεί να χαλαρώσουν τα νεύρα σας, να μειώσει το άγχος και να σταθεροποιήσει τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης. Το μειωμένο στρες, το άγχος και η θετική διάθεση προάγουν την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και τον πιο σταθερό ύπνο τη νύχτα.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα αρχαίο φαρμακευτικό βότανο, γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του χαμομηλιού. Μειώνει το άγχος, καταπραΰνει τα νεύρα σας και ανακουφίζει από την αϋπνία. Μια μελέτη, για παράδειγμα, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν γεννήσει και δυσκολεύονταν να κοιμηθούν παρουσίασαν μείωση στην κατάθλιψη και βελτίωση στον ύπνο όταν έπιαναν λίγο χαμομήλι τη νύχτα για 2 εβδομάδες. Η παρουσία φλαβονοειδών που χαλαρώνουν τα νεύρα στο τσάι χαμομηλιού το καθιστά ένα δημοφιλές ηρεμιστικό ρόφημα. Μπορείτε να νιώσετε την καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού ακόμα και μυρίζοντας το άρωμά του.

Βαλεριάνα

Οι ρίζες του βοτάνου βαλεριάνα χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της αϋπνίας, της ανησυχίας και του άγχους σε ασθενείς. Το βαλεριανικό οξύ που βρίσκεται στις ρίζες της βαλεριάνας αναστέλλει τη διάσπαση του νευροδιαβιβαστή GABA, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα ύπνου. Η βαλεριάνα λειτουργεί όπως και τα αγχολυτικά φάρμακα, προάγοντας το βαθύ ύπνο. Η βαλεριάνα είναι διαθέσιμη σε πολλά καταστήματα και συνήθως διατίθεται σε ταμπλέτες.

Λουλούδι του πάθους


Τέλος, το passionflower περιέχει φλαβονοειδή που χαλαρώνουν τα νεύρα, τα οποία σας βοηθούν να καταπολεμήσετε το άγχος και να κοιμηθείτε καλύτερα. Αυτό το τροπικό λουλούδι έχει ωραία γεύση και χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλά βότανα και ηρεμιστικά χωρίς συνταγή.



Σχετικά Άρθρα