ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχολικός εκφοβισμός: Απειλεί την υγεία των εφήβων

21 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Έρευνα σε νέους της Αϊόβα των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ορισμένες, αλλά όχι όλες, μορφές εκφοβισμού συνδέονταν με θλίψη, απελπισία και απόπειρες αυτοκτονίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου το 20% των νέων ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν βιώσει εκφοβισμό. Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες που υφίστανται εκφοβισμό είναι πιο πιθανό να κάνουν παράπονα για την υγεία τους, να έχουν μικρότερη ακαδημαϊκή επιτυχία και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή κατάθλιψη.

Επιπλέον, η Έρευνα Συμπεριφοράς Κινδύνου Νέων του CDC 2011-2021, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ψυχική αλλά και η σωματική υγεία των μαθητών συνεχίζει να επιδεινώνεται, με περισσότερο από το 40% των μαθητών γυμνασίου να βιώνουν θλίψη και απελπισία που παρεμποδίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Με την αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων, είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπιστούν παράγοντες - όπως ο εκφοβισμός - που μπορεί να ευθύνονται για την ψυχική δυσφορία στους νέους. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό PLOS ONE, ορισμένα είδη εκφοβισμού μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στην ψυχική υγεία από άλλα.

Αναλύοντας δεδομένα από 70.451 απαντήσεις στην Έρευνα Νέων της Αϊόβα - μια συγχρονική έρευνα μαθητών της 6ης, 8ης και 11ης τάξης - οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο σωματικός εκφοβισμός και ο εκφοβισμός με βάση τη θρησκεία, δεν επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική υγεία.

Ωστόσο, ο εκφοβισμός που σχετίζεται με την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, συσχετίστηκε με θλίψη, απελπισία και απόπειρες αυτοκτονίας. Επιπλέον, ο κοινωνικός, διαδικτυακός και φυλετικός εκφοβισμός συνδέθηκε επίσης με αυξημένη ψυχική δυσφορία και απόπειρες αυτοκτονίας.

Επειδή τα προγράμματα κατά του εκφοβισμού γενικά δεν προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με το είδος περιεχομένου που πρέπει να συμπεριληφθεί, οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εκστρατειών που στοχεύουν τους τύπους εκφοβισμού που σχετίζονται περισσότερο με την ψυχική δυσφορία.

«Τα δεδομένα καθιστούν αρκετά σαφές ότι οι εκστρατείες κατά του εκφοβισμού πρέπει να στοχεύουν πρώτα το διαδικτυακό εκφοβισμό και τον εκφοβισμό βάσει ταυτότητας, και πιο συγκεκριμένα τη σεξουαλική ταυτότητα ή το χλευασμό με βάση το φύλο», έγραψαν οι συγγραφείς.


Σχετικά Άρθρα