ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχολογία μας

03 Δεκεμβρίου 2020, 16:00

images

Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας, αυξήθηκε η χρήση ουσιών, κυρίως του αλκοόλ, και σημαντικά η χρήση του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κι όλα αυτά συνοδεύτηκαν και από ψυχολογική επιβάρυνση.

Οι επιδημίες συνδέονται με αύξηση των ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Αυτο αναμένεται και στην παρούσα περίπτωση που είναι μάλιστα έντονη και έχει διάρκεια...

Με βάση επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 2004 έως το 2019 σχετικά με τις επιδημίες του Embola, SARS και την πανδημία Η1Ν1, ψυχικές διαταραχές παρουσιάζονταν σε ποσοστά από 7%-54% (Brooks και συν., 2020). Όσον αφορά στην πανδημία της COVID-19, κινεζική μελέτη σε δείγμα 1210 ατόμων από 194 πόλεις, έδειξε ότι τα περιοριστικά μέτρα επηρέασαν την ψυχολογία του 53,8% των ανθρώπων που συμμετείχαν. Πιο συγκεκριμένα, το 16,5% ανέφερε μέτρια ως πολύ έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, το 28,8% μέτρια ως μείζονα αγχώδη διαταραχή, και το 8,1% μέτρια ως σοβαρά συμπτώματα στρες (Wang και συν., 2020). 

Ομοίως, αποτελέσματα πανευρωπαϊκής μελέτης, δείχνουν σημαντική αύξηση των επιπέδων στρες κατά 20 μονάδες σε σύγκριση με το διάστημα πριν από την πανδημία, καθώς και αύξηση των επιπέδων μοναξιάς, θυμού και χρήσης διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης (COH-FIT, 2020).

Σε έρευνα στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε σε 1257 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω, τον Σεπτέμβριο του 2020, το 55% του πληθυσμού αναφέρει χειρότερη ψυχική διάθεση απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. Σε παρόμοια έρευνα, Έλληνες φοιτητές αναφέρουν αυξημένα επίπεδα άγχους κατά την περίοδο του lockdown, με το 12,43% να αναφέρει συμπτώματα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και το 13.5% να βιώνει έντονο στρες (Κaparounaki και συν., 2020).

ΠΗΓΗ

PROLEPSIS

Σχετικά Άρθρα