ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος στις γιορτές

25 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Πολλοί αγχώνονται και έρχονται αντιμέτωποι με έντονο στρες τις ημέρες των εορτών, όταν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια αναβοσβήνουν προκαλώντας στους περισσότερους ενθουσιασμό και χαρά...

Ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό να αναστατώνεται η ψυχολογία κάποιων αφού οι γιορτές συνεπάγονται παραπάνω έξοδα, προετοιμασίες, τραπέζια και κοινωνικές επαφές που δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολες... Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση του στρες ενώ η πανδημία των τελευταίων δύο χρόνων επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Υπάρχει ωστόσο τρόπος να ελαχιστοποιήσετε το άγχος και να απολαύσετε το εορταστικό κλίμα:

- Μιλήστε και κοινωνικοποιηθείτε. Ειδικά αν νιώθετε μοναξιά, φροντίστε να βρεθείτε με τους αγαπημένους σας, είτε τους φίλους είτε μέλη της οικογένειάς σας, με τους οποίους αισθάνεστε οικειότητα και μπορείτε να ανοιχτείτε άφοβα. Εναλλακτικά, αναζητήστε κοινότητες, θρησκευτικές ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Η ένταξη σε τέτοιες ομάδες μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα και όχι τόσο μόνος/η.

- Επιμείνετε σε έναν προϋπολογισμό. Προτού κάνετε οποιαδήποτε αγορά για δώρα και φαγητό, αποφασίστε πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε. Στη συνέχεια, επιμείνετε στον προϋπολογισμό σας.

- Ξεκινήστε να οργανώνεστε από νωρίς. Αφιερώστε συγκεκριμένες ημέρες για ψώνια, προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, επικοινωνία με φίλους και άλλες δραστηριότητες. Σκεφτείτε εάν μπορείτε να ψωνίσετε διαδικτυακά για οποιοδήποτε από τα προϊόντα σας, ώστε να διευκολυνθείτε. Αποφασίστε τι θα περιέχει το μενού και στη συνέχεια φτιάξτε τη λίστα αγορών σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την τελευταία στιγμή να αγοράσετε ξεχασμένα συστατικά.

- Μην εγκαταλείπετε τις υγιεινές συνήθειες. Μην αφήσετε τις διακοπές να γίνουν  η δικαιολογία για να εγκαταλείψετε τον υγιεινό τρόπο ζωής σας. Η υπερβολή προσθέτει μόνο άγχος και ενοχές. Για το λόγο αυτό συστήνεται:

⦁Έχετε ένα υγιεινό σνακ πριν από τα γιορτινά γεύματα, ώστε να μην υπερβάλλετε σε γλυκά, τυριά ή ποτά.

⦁Τρώτε υγιεινά γεύματα.

⦁Κοιμηθείτε πολύ.

⦁Συμπεριλάβετε τακτική σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας.

⦁Δοκιμάστε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, διαλογισμό ή γιόγκα.

⦁Αποφύγετε την υπερβολική χρήση καπνού και αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε τις διακοπές να γίνουν κάτι που σάς τρομάζει και σάς αγχώνει. Με λίγο προγραμματισμό και θετική σκέψη, μπορείτε να απολαύσετε τις γιορτές με ηρεμία και χαρά!


Σχετικά Άρθρα