ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να εξασφαλίσετε καλύτερο ύπνο

26 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα και ρυθμίζει πότε νυστάζετε και πότε ξυπνάτε. Καθώς πλησιάζει η νύχτα, τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνονται, ως ένα βασικό σήμα στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο. Η παραγωγή μελατονίνης σταματά από το φως. Έτσι τα επίπεδα μειώνονται φυσικά καθώς αυξάνεται το φως της ημέρας, ετοιμάζοντάς σας να την υποδεχτείτε.

Για να λειτουργήσει σωστά, εξηγεί ο Michael Grandner, ο οποίος διευθύνει το ερευνητικό Πρόγραμμα Ύπνου και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και την Κλινική Συμπεριφορικής Ιατρικής Ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο Banner-University στο Tucson, η απελευθέρωση αυτής της ορμόνης πρέπει να συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, αν η ώρα του ύπνου και του ξυπνήματος αλλάζει από μέρα σε μέρα ή τα Σαββατοκύριακα, οι ρυθμοί ύπνου σας δεν είναι προβλέψιμοι και το σώμα δεν ξέρει πώς να ανταποκριθεί.

Ένας τρόπος για να φτιάξετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, είναι να έχετε μια τυπική ώρα αφύπνισης, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, τις διακοπές ή μετά από μια νύχτα με κακό ύπνο.

«Δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε πότε νυστάζουμε, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πότε ξυπνάμε, το οποίο ενεργοποιεί ένα μικρό χρονόμετρο στον εγκέφαλο που ορίζει τους ρυθμούς μας για ύπνο», είπε ο Grandner.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι βλέπουν τον ύπνο ως το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουν σε μια γεμάτη μέρα, που αξίζει να καθυστερήσουν για να προλάβουν τις δουλειές του σπιτιού, του σχολείου, του γραφείου ή της τελευταίας τηλεοπτικής σειράς. "Αυτή η σκέψη πρέπει να αλλάξει", συμπλήρωσε ο Grander.

«Μην βλέπετε τον ύπνο σας ως τον χρόνο που σάς απομένει στην ημέρα.. «Δείτε τον ως τον χρόνο που χρειάζεστε για να προετοιμαστείτε για ένα παραγωγικό αύριο. Μπορεί να ακούγεται σαν μια μικρή αλλαγή στη σκέψη, αλλά είναι σημαντική", κατέληξε ο Grander.



Σχετικά Άρθρα