ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς μας επηρεάζει η αλλαγή της ώρας

14 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Σε λίγες μέρες, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Όσο ασήμαντη αλλαγή κι αν φαίνεται αυτή, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επηρεάζονται σοβαρά. Όχι μόνο χάνουμε μία ώρα ύπνου, αλλά ο κιρκάδιος ρυθμός μας - γνωστός και ως το βιολογικό μας ρολόι – απορρυθμίζεται.

Σύμφωνα με το Healthline, ο Δρ Jay Puangco, νευρολόγος που ειδικεύεται στην ιατρική του ύπνου στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Pickup Family στο Hoag Memorial Hospital Presbyterian στο Newport Beach της Καλιφόρνια, λέει ότι είναι σημαντικό να μην υποτιμάται η σημασία του ύπνου και ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνηθίσει στο νέο πρόγραμμα.

Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο, ή ακόμα και καθόλου. «Επειδή χάνουμε μία ώρα ύπνου, υπάρχει πιθανότητα να αισθανόμαστε κουρασμένοι εξαιτίας αυτής της αλλαγής», δήλωσε ο Δρ Robert Segal, καρδιολόγος και συνιδρυτής του Labfinder.com στη Νέα Υόρκη.

«Για μερικούς, μπορεί να μην σημαίνει πολλά. Αλλά για άλλους, αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, τραυματισμούς στο χώρο εργασίας λόγω έλλειψης ύπνου ή ακόμα και τροχαία ατυχήματα. Τα νοσοκομεία σημείωσαν μάλιστα ότι ο αριθμός των νοσηλειών για εγκεφαλικό αυξάνεται».

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν ορισμένες μελέτες που έχουν δείξει αύξηση των καρδιακών προσβολών μετά την αλλαγή σε θερινή ώρα.

Ο Δρ Subbarao Myla, διευθυντής των Καρδιακών Εργαστηρίων Cath στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Hoag Memorial, λέει ότι είναι ακόμα άγνωστο τι προκαλεί την αύξηση των καρδιακών προσβολών. Προσθέτει ότι η εμφάνιση καρδιακής προσβολής μπορεί να αυξηθεί δραματικά τη Δευτέρα μετά την αλλαγή.

"Το Hoag ολοκλήρωσε μια διετή μελέτη για το ίδιο θέμα και ανέφερε αύξηση κατά 50% στην καρδιακή προσβολή" τη συγκεκριμένη ημέρα, δήλωσε ο ίδιος.

Τέλος, εάν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που επηρεάζεται από αυτή την αλλαγή, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να νιώσετε καλύτερα, όπως το να ανάβετε πολλά φώτα εάν ξυπνάτε αρκετά νωρίς και να ανάβετε το ίδιο φως μόλις σκοτεινιάσει, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί ευκολότερα.


Σχετικά Άρθρα