ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η COVID-19 επηρέασε τα όνειρά μας;

20 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Οι μελέτες δείχνουν ότι, τόσο η  ζωή μας, όσο και τα όνειρά μας επηρεάστηκαν από την πανδημία, αναφέρει το Psychology Today.

Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, τα όνειρα συζητήθηκαν ευρέως στα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για τα αυξημένα όνειρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η αύξηση του στρες και ο διακοπτόμενος ύπνος, η αλλαγή των ωραρίων και η επιτακτική ανάγκη για προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Πολλές μελέτες σημείωσαν, επίσης, αύξηση των εφιαλτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι ενδιαφέρον ότι μια πρόσφατη διεθνής μελέτη, με επικεφαλής την ερευνήτρια ύπνου, Serena Scarpelli από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από δεκατέσσερις χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Οι συγγραφείς δείχνουν αυξημένη συχνότητα εφιαλτών σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID-19. Επιπλέον, όσοι βίωσαν σοβαρές μορφές της COVID-19 είχαν επίσης υψηλότερη συχνότητα εφιαλτών. Δεδομένου ότι οι εφιάλτες είναι χαρακτηριστικό της διαταραχής μετατραυματικού στρες, οι συγγραφείς εικάζουν ότι η αύξηση των εφιαλτών σε πιο σοβαρά ασθενείς COVID-19 αντικατοπτρίζει τον βαθμό τραυματικής ή τραυματικής εμπειρίας της νόσου.

Γενικά, οι εφιάλτες και τα άσχημα όνειρα συχνά ερμηνεύονται ως εκφράσεις ψυχολογικής δυσφορίας και σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εφιάλτες μπορεί να αυξάνονται σε περιόδους αβεβαιότητας και κοινωνικών συγκρούσεων. Ενώ οι εφιάλτες μπορεί να είναι θεαματικά έντονοι και επιβαρυντικοί για την ψυχολογία, οι περιστασιακοί εφιάλτες είναι αρκετά φυσιολογικοί και συνηθισμένοι, ιδιαίτερα σε περιόδους προκλήσεων ή στρεσογόνων περιόδων.

Τέλος, τα όνειρά μας μάς βοηθούν να δώσουμε νόημα στη ζωή μας και να "μεταβολίσουμε" νέες εμπειρίες. Η πανδημία έχει εντείνει ορισμένες συναισθηματικές πτυχές της ζωής μας γενικά και των ονείρων μας ειδικότερα. Καθώς προσαρμοζόμασταν (και εξακολουθούμε να προσαρμοζόμαστε) στην πραγματικότητα της ζωής στο πλαίσιο νέων ασθενειών, lockdown και κοινωνικής και επαγγελματικής ανασφάλειας, όσο κοιμόμασταν, ο εγκέφαλός μας ήταν απασχολημένος, προσπαθώντας να επεξεργαστεί αυτή τη νέα πραγματικότητα με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα.

Το να μάθουμε να δίνουμε περισσότερη προσοχή στα όνειρά μας μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση ανεπιθύμητων εμπειριών στη ζωή μας και μπορεί να αποκαλύψει τι πραγματικά έχει σημασία για εμάς.



Σχετικά Άρθρα