ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η αίσθηση του σκοπού στη ζωή μειώνεται μόλις εμφανιστεί η άνοια

15 September 2023, 07:00

images

Η αίσθηση του σκοπού ενός ατόμου μειώνεται μετά από τη διάγνωση άνοιας ή γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. «Σκοπός στη ζωή (ενός ατόμου) είναι η αίσθηση ότι η ζωή του είναι προσανατολισμένη σε ορισμένο στόχο και ακολουθεί μια πορεία. Είναι ένα σημαντικό συστατικό της ευημερίας», δήλωσε η Δρ Angelina Sutin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η αίσθηση του σκοπού, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία κατά την ενήλικη ζωή, προσέθεσε ο Sutin, καθηγητής Επιστημών Συμπεριφοράς και Κοινωνικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Tallahassee.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με μεγαλύτερο σκοπό, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες», είπε ο ίδιος. «Εδώ εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ του σκοπού και της γνωστικής εξασθένησης προς την άλλη κατεύθυνση: Έχει επίδραση η βλάβη στο να αισθάνεστε ότι έχετε ένα σκοπό;»

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 30.000 άτομα σε δύο μελέτες: Τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης από το 2006 έως το 2021 και τη Μελέτη Εθνικής Υγείας και Τάσεων Γήρανσης από το 2011 έως το 2021.

Σύμφωνα με αυτές, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια αρκετών ετών για γνωστική εξασθένηση και τα αισθήματα του σκοπού τους. Αν και υπήρχαν κάποια σημάδια εξασθένισης των συναισθημάτων του σκοπού κατά τα χρόνια μέχρι τη γνωστική εξασθένηση, η μείωση ήταν πιο γρήγορη μετά τον εντοπισμό της, είπε ο Sutin.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν αξιοπερίεργα, δεδομένων των όσων γνωρίζουν οι επιστήμονες για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας μετά τη διάγνωση, δήλωσε ο Δρ Sam Fazio , ανώτερος διευθυντής ποιοτικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής έρευνας στην Ένωση Αλτσχάιμερ.

Η βλάβη δεν διαγωνίστηκε από επαγγελματία υγείας, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα επειδή χρησιμοποιούν αξιολογήσεις που σημειώθηκαν σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία και οι τάσεις επαναλήφθηκαν και στις 2 ομάδες, είπε ο Sutin.

«Ο σκοπός μπορεί να είναι ένας στόχος παρέμβασης μετά από γνωστική εξασθένηση για τη διατήρηση της ευημερίας και τη μείωση ή την επιβράδυνση της εμφάνισης συμπτωμάτων συμπεριφοράς», ανέφερε καταπληκτικά η ερευνητική ομάδα.

Σχετικά Άρθρα