ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ένα ασταθές πρόγραμμα ύπνου μπορεί να επηρεάσει το έντερο

07 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Μικρές διαφορές στις ώρες και τις συνήθειες ύπνου μεταξύ των ημερών εργασίας και ανάπαυσης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές αλλαγές στα βακτήρια στο έντερό μας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο ύπνος με σοβαρές διαταραχές, φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εργασίας σε βάρδιες, είναι γνωστό ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την ψυχολογία.

Η διατήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου και αφύπνισης και η ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σωματικής και ψυχικής ασθένειας. Η σχετική μελέτη σε σχεδόν 1.000 ενηλίκους από επιστήμονες του Kings College του Λονδίνου οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και η διαφορά 90 λεπτών στο πρόγραμμα του νυχτερινού ύπνου κατά τη διάρκεια μίας κανονικής εβδομάδας, θα μπορούσε να επηρεάσει τους τύπους βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο.

Το να έχετε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ειδών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα, είναι πολύ σημαντικό. Το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε άλλες ώρες τις καθημερινές και άλλες το Σαββατοκύριακο, είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως κοινωνικό jetlag... «Το κοινωνικό jetlag μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ειδών μικροβίων που έχουν συσχετιστεί δυσμενώς με την υγεία», δήλωσε η Kate Bermingham, συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας διατροφής στην Εταιρεία Επιστημών Υγείας Zoe.

Όσοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν κοινωνικό jetlag (16%) είχαν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν μία διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως πατάτες και ζαχαρούχα ποτά και φτωχότερη σε φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με κοινωνικό jetlag προσλάμβαναν λιγότερες φυτικές ίνες από εκείνους με πιο σταθερούς χρόνους ύπνου. Άλλες μελέτες κατέληξαν στο ότι το κοινωνικό jetlag συνδέεται με την αύξηση βάρους, τις ασθένειες και την ψυχική κόπωση.

«Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές - και οι άνθρωποι λαχταρούν περισσότερους υδατάνθρακες ή τροφές με ζάχαρη», αναφέρει η Δρ Bermingham.

«Η διατήρηση τακτικών προτύπων ύπνου είναι μία εύκολα προσαρμόσιμη συμπεριφορά τρόπου ζωής που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι, που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας μέσω του μικροβιώματος του εντέρου σας προς το καλύτερο», καταλήγει η Dr Sarah Berry, από το King's College του Λονδίνου.


Σχετικά Άρθρα