ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στους νέους στη συχνή χρήση «τσιγάρων» με ουσίες

03 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Νέα έρευνα που διεξήχθη με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο επί δεκαετίες, αυξάνει τις ανησυχίες ότι η βαριά χρήση κάνναβης υψηλής δραστικότητας και η νομιμοποίηση ψυχαγωγικών ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα, (σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ), θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κρίση ψυχικής υγείας σε νεαρούς ενήλικες.

«Υπάρχει μια μεγάλη επείγουσα ανάγκη, όχι μόνο επειδή περισσότεροι άνθρωποι καπνίζουν μαριχουάνα, αλλά επειδή περισσότεροι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν με τρόπους που είναι επιβλαβείς, με υψηλότερη και υψηλότερη συγκέντρωση THC», δήλωσε η Δρ. Nora Volkow, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ναρκωτικών (NIDA).

Μία από τις μελέτες, από ερευνητές στη Δανία σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, βρήκε στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ της διαταραχής της χρήσης κάνναβης και της σχιζοφρένειας. Το εύρημα ήταν πιο εντυπωσιακό στους νέους άνδρες ηλικίας 21-30 ετών, αλλά παρατηρήθηκε και σε γυναίκες της ίδιας ηλικίας, αναφέρει το NBC News.

Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Medicine, εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 7 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στη Δανία κατά τη διάρκεια μερικών δεκαετιών για να αναζητήσει μια σχέση μεταξύ της σχιζοφρένειας και της διαταραχής χρήσης κάνναβης.

Το μέγεθος της σχέσης μεταξύ κάνναβης και σχιζοφρένειας για τους νεαρούς άνδρες, εξέπληξε τη συγγραφέα της μελέτης, Volkow. Υπάρχουν τώρα 22 Πολιτείες που επιτρέπουν τη ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας, με τη Μινεσότα να γίνεται πιθανότατα η επόμενη πολιτεία που θα τη νομιμοποιήσει.

Δεν είναι σαφές εάν οι νόμοι για τη ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης συμβάλλουν στη χρήση από ανήλικους, αλλά η Volkow έχει καταστήσει την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης μεταξύ των εφήβων, μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του NIDA, δεδομένου ότι η καθημερινή χρήση μαριχουάνας στους νεαρούς ενήλικες έχει αγγίξει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, με περισσότερους από 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 19-30 ετών να αναφέρουν πλέον καθημερινή χρήση και σχεδόν τους μισούς να αναφέρουν χρήση τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του οργανισμού.



Σχετικά Άρθρα