ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στο στρες που προκαλεί το τέλος των διακοπών

01 September 2020, 10:00

images

Περιμένουμε με λαχτάρα να φτάσουν οι καλοκαιρινές μας διακοπές, οι μέρες της ξεκούρασης κυλούν γρήγορα και μετά επιστρέφουμε στην καθημερινότητα, τις υποχρεώσεις και το άγχος της επιβίωσης γεμάτοι απογοήτευση. Οι ειδικοί μάς κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου να μην μετακυλήσουμε το άγχος που νιώθουμε στους ανθρώπους της ζωής μας, πλήττοντας τις σχέσεις μας μαζί τους.

Ο Μάρτιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες που καταγράφονται τα περισσότερα διαζύγια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, συνέκριναν τις αιτήσεις διαζυγίων που είχαν κατατεθεί επί χρόνια. Και διαπίστωσαν ότι, κατά τους μήνες Μάρτιο και Αύγουστο, υπήρχε μια σταθερή αύξηση στην κατάθεση διαζυγίων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Αμερικανοί έχουν και χειμερινές διακοπές, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ζευγάρια δεν προβαίνουν σε διαζύγιο, κατά τις χειμερινές διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς θεωρούνται “ιερές” για την οικογένεια αλλά χωρίζουν αμέσως μετά!

«Ο περισσότερος κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες από τις διακοπές, παρά τις απογοητεύσεις που μπορεί να είχε βιώσει, από τον σύντροφό του επί χρόνια ολόκληρα», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Δρ Τζούλι Μπράινς. «Οι διακοπές αποτελούν ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για μετάβαση σε μια νέα φάση στη ζωή μας. Δυστυχώς όμως, συχνά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες αυτές. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποτελέσουν περίοδο άγχους και συναισθηματικής φόρτισης, που για μερικούς αποτυχημένους γάμους, μπορεί να είναι το τελευταίο άχυρο», προσθέτει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ζευγάρια χρειάζονται μερικούς μήνες, για να βρουν το δικηγόρο, τα χρήματα και το θάρρος για να υποβάλουν αίτηση για διαζύγιο. Για αυτό υπάρχει το χρονικό χάσμα, μεταξύ των Χριστουγέννων και της πρώτης καταγεγραμμένης αύξησης διαζυγίων τον Μάρτιο. Το ίδιο ισχύει και για τον Αύγουστο, που έρχεται αμέσως μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών και πριν από το άνοιγμα των σχολείων των παιδιών. 

Σχετικά Άρθρα