ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παιδιά και έφηβοι ψυχικά τραυματισμένοι από τις καραντίνες

27 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Οι συνέπειες της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα βαριές για την ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων καθώς η κοινωνική απομόνωση και τα κλειστά σχολεία με ταυτόχρονη κατάργηση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων έκανε την ζωή τους δύσκολη. Σύμφωνα με την ανασκόπηση 29 μελετών από όλο τον κόσμο για το διάστημα Ιανουαρίου 2020-Μαρτίου 2021 για 89.000 παιδιά και εφήβους, ένα στα τέσσερα παιδιά υποφέρει από κατάθλιψη και ένα στα πέντε αντιμετωπίζει άγχος.

«Η ψυχική υγεία και ευημερία των νέων αποτελεί σημαντικό λόγο για τη διατήρηση των ανοιχτών σχολείων», σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Sheri Madigan, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά και εξηγεί πως το γνώριμο περιβάλλον και η δια ζώσης διδασκαλία λειτουργούν ως μια ρουτίνα που επιτρέπει στα παιδιά νιώσουν ηρεμία και ευφορία.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης που δημοσιεύονται στο JAMA Pediatrics, έδειξαν ότι οι ψυχολογικές δοκιμασίες ήταν εντονότερες για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, με τα κορίτσια να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συνολικά. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη της πανδημίας πολλαπλασίαζε το ψυχικό φορτίο των νέων.

Το τέταρτο επιδημικό κύμα ίσως να συνοδευτεί από κάποια, πιο ήπια περιοριστικά μέτρα συμπεριλαμβανομένων των κλειστών σχολείων. «Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ένα σχέδιο ανάκαμψης της ψυχικής υγείας των νέων που θα ευαισθητοποιεί για τις ψυχικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους και θα αυξήσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη νεολαία», αναφέρει η Δρ Madigan.

Στοιχεία από νοσοκομείο των ΗΠΑ αντανακλά το έντονο ψυχικό αποτύπωμα της πανδημίας στους νέους. Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Zucker Hillside στη Νέα Υόρκη δέχτηκε τον τελευταίο χρόνο αυξημένα κατά 50% έκτακτα περιστατικά εφήβων με αυτοκτονικές τάσεις και 300% περισσότερες νέες εισαγωγές εφήβων με διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ψυχιατρικής πτέρυγας Παίδων και Εφήβων του νοσοκομείου, Δρ Victor Victor Fornari. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η απομάκρυνση απ’ το κοινωνικό δίκτυο του σχολείου και το πρωτόγνωρο καθεστώς τηλεκπαίδευσης αποτέλεσαν σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες για τα παιδιά. Ωστόσο η σκιά της πανδημίας εκτείνεται σε όλους.

«Αν και η μελέτη αφορά το αντίκτυπο στους νέους, δεν γίνεται να το αποκόψουμε από τους υπόλοιπους. Οι γονείς βιώνουν εξίσου έντονο στρες, με τις ανησυχίες να εγείρουν κυρίως οικονομικά ζητήματα όπως η ανασφάλεια για την εργασία και το εισόδημα, και συνέπεια αυτών την έκρηξη περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με θύμα και τα παιδιά», καταλήγει ο Δρ Fornari.

Σχετικά Άρθρα