ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα θα πάνε καλύτερα αν το "ρίξουμε" στη γυμναστική

09 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας δείχνει ότι ειδικά σε περιόδους έντονου στρες και ανασφάλειας όπως είναι η περίοδος της καραντίνας, η εντατική άσκηση μπορεί να απομακρύνει συμπτώματα κατάθλιψης και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

«Χωρίς να εκπλαγούμε, διαπιστώσαμε ότι η συχνότητα επεισοδίων άγχους και κατάθλιψης είναι σημαντικά χαμηλότερη στο δείγμα ατόμων που αθλούνται συγκριτικά με άλλους ανθρώπους. Και αυτό ίσχυε παρά το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθη εν μέσω του δυσκολότερου σκέλους της πανδημίας τον Απρίλιο» αναφέρει η Linda Ernstsen, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, η οποία επέβλεψε την μελέτη από κοινού με τον συνάδελφό της στο NTNU καθηγητή Ψυχολογίας, Audun Havnen.

Η μελέτη περιέχει και κάποια στοιχεία-έκπληξη που σχετίζονται ειδικά με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι άλλαξαν το πρόγραμμα άσκησής τους την περασμένη άνοιξη. «Ήταν αναπάντεχο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι ενθαρρύνθηκαν να αποφύγουν τους δημόσιους χώρους και να μείνουν στο σπίτι, το γεγονός ότι τόσοι πολλοί χρησιμοποίησαν τον επιπλέον χρόνο που διέθεταν για να ασκηθούν περισσότερο ήταν μία θετική συνέπεια» σημειώνει ο καθηγητής Havnen.

Αν και τα αθλητικά άτομα σε γενικά υποφέρουν λιγότερο από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές συγκριτικά με ανθρώπους που δεν αθλούνται, αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, πολλά από τα μέλη του αθλητικού συλλόγου που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα τροποποίησαν την προπόνησή τους, ανεξαρτήτως εάν αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας ή όχι. Θα υπέθετε κάποιος ότι αυτή η αλλαγή θα επηρέαζε και την ποιότητα του ύπνου τους. Αλλά αυτό δεν συνέβη, γεγονός το οποίο και αποτελεί έκπληξη στη μελέτη.

«Θεωρούσαμε ότι η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και διαταραχών ύπνου θα ήταν πιο έντονη σε ανθρώπους που άλλαξαν τη συχνότητα που αθλούνταν. Όμως, δεν εντοπίσαμε διαφοροποιήσεις» αναφέρει η Ernstsen. Οι δύο ομάδες επηρεάστηκαν συνεπώς ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις συνήθειες άσκησης.

«Εντοπίσαμε μία συσχέτιση μεταξύ συμπτωμάτων άγχους και προβλημάτων ύπνου και μία συσχέτιση μεταξύ συμπτωμάτων κατάθλιψης και προβλημάτων ύπνου» αναφέρει επίσης η καθηγήτρια.


Σχετικά Άρθρα