ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι γιορτές "πυροδοτούν" σε κάποιους την κατάθλιψη

25 Δεκεμβρίου 2019, 09:05

images

Πολλές έρευνες αναφέρουν μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων. Οι διακοπές αυτές μπορούν να πυροδοτήσουν συμπτώματα για όσους έχουν ήδη ένα ιστορικό κλινικής κατάθλιψης και διπολικής διαταραχής , ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ψυχολογικές δυσκολίες λόγω συσσωρευμένων θεμάτων. Αν τα συμπτώματα κατάθλιψης έχουν χειροτερέψει για περισσότερο από 2 εβδομάδες, τότε είναι καλό να μιλήσετε με ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αλλιώς τα συναισθήματα θλίψης, άγχους και στρες μάλλον είναι μία φάση των συγκεκριμένων εορταστικών διακοπών που μπορεί να οφείλετε σε κάποιους παράγοντες.

Όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, Ιωάννα Θεοδωρακούλου ένας εξ` αυτών και ίσως η κυριότερη αιτία της μελαγχολίας των Χριστουγέννων, οι μη-ρεαλιστικές προσδοκίες. Όλες αυτές οι συγκρίσεις μέσω των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα για τα τέλεια Χριστούγεννα ή μέσω των ταινιών. Η καλύτερη συνταγή για τη θλίψη μας. Αντί όμως να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τη δική μας καθημερινότητα με τις προσδοκίες των άλλων, ας περάσουμε χρόνο δημιουργώντας το είδος των εορτών που θέλουμε, κάνοντας αυτί που θα μας φέρει χαρά και ευτυχία.

Πολλές φορές ζούμε το παρόν μέσα από  παρελθοντικές εμπειρίες και αναμνήσεις. Οι ενήλικες εορτές δεν είναι αυτές που ήταν όπως όταν ήμασταν παιδιά . Είναι ωφέλιμο να αποφύγουμε να αναπολούμε το παρελθόν ή να υπερβάλλουμε για το καλό εκείνων των ημερών. Αν εμμένουμε σε αναμνήσεις ιδανικών διακοπών χρόνια πριν, θα βοηθήσει να δεχτούμε ότι δεν θα μπορέσετε να τις αναπαράγουμε. Αντίθετα, ας μάθουμε να αγκαλιάζουμε τις μικρές χαρές του τώρα, τις ανοιχτές πιθανότητες του μέλλοντος και τις αλλαγές της ζωής.

Τις τελευταίες μέρες του χρόνου, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τα πρέπει και τα καθήκοντα. Να αναμασάμε και να κολλάμε την σκέψη μας σε στόχους που δεν μπορούσαμε να πετύχουμε, συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, και μαραζώνουμε για όσα δεν έχουμε. Αντί να εστιάζουμε σε όσα δεν έχουμε, ας δείξουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε. Η δημιουργία μιας λίστας επιτευγμάτων και χαρισμάτων όπως και η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, βοηθάει να μπούμε στο όμορφο κλίμα των Χριστουγέννων.

Αρκετοί άνθρωποι που έχουν περάσει έναν χωρισμό, έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν σπίτι, να ζήσουν κάποια τραγωδία ή θάνατο στην οικογένεια, για αυτούς τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα και μοναχικά. Αισθάνονται πιο έντονα τις απώλειες. Είναι καλό και ωφέλιμο να κάνουν κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Η δημιουργία νέων παραδόσεων δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τον αγαπημένο που έφυγε από τη ζωή μας. Απλά αποτρέπει να νοιώσουμε άθλια με τις πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες από τις γιορτές αυτές. Αποδεικνύεται πάντα βοηθητικό η κάθε αλλαγή της ημέρα σας όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα που προκαλούνται από τις αιφνίδιες και συχνά στενάχωρες αλλαγές.

Σε πολλές οικογένειες παρατηρούνται εντάσεις αυτές τις μέρες καθώς πολλοί αναγκάζονται να συναντήσουν συγγενείς που ίσως να τους πιέζουν να παντρευτούν, που έχουν την τάση να κρίνουν, και εν γένει δεν τους έχουν στην αρχή της λίστας των ανθρώπων που αδημονούν να δουν στις οικογενειακές συνευρέσεις. Το κλειδί είναι να το επεξεργαστείτε για να διαχειριστείτε την κατάσταση «αναίμακτα». Προστατεύστε τον εαυτό σας από ανθρώπους που σας προκαλούν άσχημα συναισθήματα ιδίως αυτές τις εορτές. Όταν βρεθείτε σε οικογενειακά καλέσματα, μπορείτε να κάτσετε δίπλα σε κάποιον που συμπαθείτε και πιο μακριά από αυτούς που σας αγχώνει και μόνο η σκέψη τους. Μην νοιώθετε άσχημα όταν θα προτιμήσετε ένα κάλεσμα και όχι κάποιο άλλο, ιδίως αν είναι πιο βολικό για εσάς τόσο στο θέμα απόστασης όσο και της ψυχικής σας ηρεμίας.

Επίσης αυτές τις ημέρες πιέζουμε πολύ το εαυτό μας να ευχαριστήσουμε τους άλλους ακόμα κι αν σημαίνει ότι θα βγούμε εκτός προϋπολογισμού. Εδώ κι αν πρέπει να θέσουμε τα προσωπικά μας όρια όταν αφορά τα χρήματα που θα ξοδέψουμε για δώρα αλλά και τον αριθμό των κοινωνικών καλεσμάτων στα οποία θα παρεβρεθούμε. Πάντα υπάρχει τρόπος να ρυθμίσουμε τον προϋπολογισμό ψάχνοντας για πιο οικονομικά δώρα – περισσότερο συμβολικά, χειροποίητα από εμάς τους ίδιους δώρα με αγάπη και πολύ σκέψη, ή ακόμα και να μην παραβρεθούμε σε πολύ ακριβά για την φετινή τσέπη μας καλέσματα.

Είναι μέρες που σε καλέσματα και εκδηλώσεις, το αλκοόλ και οι βλαβερές διατροφικές επιλογές ανθίζουν. Το αλκοόλ είναι αντικαταθλιπτικό άρα οι νύχτες με πολύ ποτό και πάρτι μπορεί να συμβάλλουν στην μελαγχολία μας, μην αναφερθώ στο νούμερο της διαμέτρου της κοιλιακής χώρας.

Τέλος και ίσως και σημαντικότερο, παρατηρείται ότι ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στις τελικές προθεσμίες του έτους, οργανώνοντας επανασυνδέσεις, αγοράζοντας δώρα για όλα τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους / συναδέλφους, που απουσιάζει εκτενώς η φροντίδα του εαυτού μας. Αν το πρόγραμμα σας βγάζει εκτός 24ώρου, μάθετε να καταμερίζετε τις δουλειές και πάρτε ανάσες στο ενδιάμεσο της κίνησης και του τρεξίματος για τις γιορτές. Φροντίστε την δική σας καλή κατάσταση βεβαιώνοντας ότι ασκείστε, ξεκουράζεστε, τρώτε σωστά και κάνετε καλό ύπνο.

Σχετικά Άρθρα