ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νηστεία και εγκράτεια: Ο ρόλος τους στην ψυχολογία μας

07 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Στην περίοδο της νηστείας, οι πιστοί οφείλουν να απέχουν από τις ηδονές του βίου και των τροφών. Αλλά η νηστεία συνεπάγεται μια ολοκληρωτική προσωπική κάθαρση, όχι απλά μια διαιτητική «αποτοξίνωση».

Το θέμα μάς αναλύει η Δρ Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο:

"Η νηστεία είναι καθοριστική, ως προς το ότι μαθαίνουμε να ελέγχουμε το σώμα μας και τις ανάγκες του. Από τον κόσμο της αφθονίας και της υπερβολής, καλούμαστε να στερηθούμε και να αρκεστούμε σε πολύ λίγο και απλό, ως προς τη διατροφή μας. Η νηστεία μάς ωθεί να καθαρίσουμε, όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και τον ψυχισμό μας, να οδηγηθούμε στη μετάνοια, αλλά και στην αγάπη για το Θεό και τον πλησίον μας. 

Συνεπώς, μας οδηγεί στο να απέχουμε από την αμαρτία και τις κακές σκέψεις για τους άλλους ανθρώπους. Βοηθά δηλαδή, να πάρουμε απόσταση από τις ανθρώπινες αδυναμίες μας και να γίνουμε πιο καλοί άνθρωποι. Η νηστεία έχει ένα ρόλο εξαγνιστικό σωματικά και ψυχολογικά και έτσι πρέπει να τη δούμε. Η νηστεία τοποθετεί το φαγητό στο πραγματικό του βάθρο, μάς οδηγεί να σκεφτούμε πόσο συχνά οδηγούμαστε σε υπερβολές, αλλά συγχρόνως μάς οδηγεί να σκεφτούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε. 

Η νηστεία αποτελεί μια «πρόσκληση» για την πνευματική ζωή, είναι ένας τρόπος να έρθουμε σε επαφή με τις πραγματικές και ουσιαστικές ψυχολογικές μας ανάγκες, τη σχέση μας με το Θεό, τη σχέση μας με τον άνθρωπο. Αναζωογονεί το μυαλό, δυναμώνει το πνεύμα, ωθεί στην εγκράτεια και μας επιτρέπει να ελέγχουμε τις παρορμήσεις και τα καταιγιστικά μας συναισθήματα. Η εγκράτεια μας μαθαίνει να είμαστε πειθαρχημένοι και να έχουμε αυτοέλεγχο. Η πειθαρχία και ο αυτοέλεγχος δίνουν ηρεμία και γαλήνη στη ζωή μας, κάτι που έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη, εφόσον η ζωή μας είναι γεμάτη από ένταση, στρες και αγώνα δρόμου για επίτευξη στόχων.

Παράλληλα, μάς προετοιμάζει για την προσευχή, η οποία δρα καθησυχαστικά, αγχολυτικά, μάς λυτρώνει από άγχη, φόβους και κυρίως ενσταλάζει την έλπιζα στις σκέψεις και στις πράξεις μας. Ας νηστέψουμε λοιπόν, ας απομακρύνουμε την υπερβολή, την απληστία, τα  «ασυγκράτητα πάθη», το φθόνο, την εχθρότητα. Όλα τα παραπάνω μάς βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά στη συγχώρεση, στην αγάπη, στη συμπόνοια και στο νοιάξιμο για τον άλλον. Έτσι, γινόμαστε λιγότερο ατομιστές και απολαμβάνουμε μια πιο ουσιαστική ζωή, δίνοντας και περνώντας αγάπη".



Σχετικά Άρθρα