ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάθλιψη των γιορτών: Κάποιοι έχουν πρόσθετο φορτίο αυτές τις ημέρες

23 Δεκεμβρίου 2021, 07:00

images

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν κατά γενική ομολογία, μία από τις ομορφότερες –αν όχι η ομορφότερη- περίοδο της χρονιάς. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την άποψη. Υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν τα Χριστούγεννα μία ιδιαίτερα καταθλιπτική περίοδο. Οι υπερωρίες που στοχεύουν στην λήψη της πολυπόθητης άδειας, τα επιπλέον έξοδα και οι προετοιμασίες προκαλούν βαθιά κατάθλιψη, ενώ, στο πλαίσιο του εορτασμού, επιβάλλεται μία κοινωνικότητα, η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση του χρόνου που αφιερώνουμε στον εαυτό μας. Αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό για τα άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος, ψυχικές διαταραχές και μελαγχολία.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:

-Αποδεχτείτε το πρόβλημα. Το να κατακρίνετε τον εαυτό σας όταν δεν έχετε καλή διάθεση δεν οδηγεί πουθενά. Για την ακρίβεια, επιφέρει συχνά το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: σας κάνει να αισθάνεστε ακόμη χειρότερα και ενισχύει την κακή διάθεση, αυξάνοντας την ένταση και τη διάρκειά της.  Εάν ,όμως, σταματήσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας για αυτό που σας συμβαίνει,  αντιληφθείτε και αποδεχθείτε την κατάσταση, θα αποκτήσετε μία συμπονετική στάση απέναντι σε αυτή.

-Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Ειδικά στις γιορτές, κάτι τέτοιο μοιάζει σχεδόν αδιανόητο. Παρ ̓ όλα αυτά, καλό θα ήταν να μην καταναλώσετε αλκοόλ ή εάν το κάνετε, τουλάχιστον να γίνει ελεγχόμενα και με μέτρο, καθώς το αλκοόλ μπορεί να δυσχεράνει την κατάσταση και τη διάθεσή σας. Ειδικά εάν λαμβάνετε κάποια θεραπεία αντικαταθλιπτικών, ο συνδυασμός τους με το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται.

-Κάντε τις αγορές σας διαδικτυακά. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε περισσότερο, να συγκρίνετε τιμές ευκολότερα, αλλά και να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο και χρήματα, χωρίς κανένα άγχος. Απλώς καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και  κάντε με άνεση τις αγορές σας!

-Περάστε τις γιορτές με υποστηρικτικά άτομα. Προτιμήστε να περάσετε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με άτομα που αγαπάτε και με τα οποία μπορείτε να νιώσετε άνετα και να μιλήσετε, χωρίς να κλείνεστε στον εαυτό σας. Αυτό θα βοηθήσει στο να νιώθετε λιγότερο μόνοι και μελαγχολικοί.

-Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Εάν παρατηρήσετε στον εαυτό σας κάποια σημάδια, όπως η αναβλητικότητα, η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που παλαιότερα σας ευχαριστούσαν ή  πίεση, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε.  

* με συμβουλές από την ειδική ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια Ίλια Θεοτοκά.


Σχετικά Άρθρα