ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατανοώντας πώς ο εγκέφαλος εμπλέκεται στις κρίσεις πανικού

09 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Αίσθημα φόβου, ιδρωμένες παλάμες, δύσπνοια, ταχυπαλμία: αυτά είναι τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, που παθαίνουν συχνά και απροσδόκητα άτομα με διαταραχή πανικού. Η δημιουργία ενός χάρτη των περιοχών, των νευρώνων και των συνδέσεων στον εγκέφαλο που μεσολαβούν σε αυτές τις κρίσεις πανικού, μπορεί να καταστήσει ευκολότερη την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τις κρίσεις πανικού. Τώρα, οι ερευνητές του Salk Institute έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν αυτόν τον χάρτη, ανακαλύπτοντας ένα εγκεφαλικό κύκλωμα που προκαλεί την κρίση πανικού.

Αυτό το κύκλωμα αποτελείται από εξειδικευμένους νευρώνες που στέλνουν και λαμβάνουν ένα νευροπεπτίδιο - μια μικρή πρωτεΐνη που στέλνει μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο - που ονομάζεται PACAP. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Neuroscience.

«Εξερευνούμε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου για να καταλάβουμε από πού ξεκινούν οι κρίσεις πανικού», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Sung Han, αναπληρωτής καθηγητής στο Salk.

«Προηγουμένως, πιστεύαμε ότι η αμυγδαλή, γνωστή ως το κέντρο φόβου του εγκεφάλου, ήταν κυρίως υπεύθυνη - αλλά ακόμη και οι άνθρωποι που έχουν βλάβη στην αμυγδαλή τους, μπορεί να βιώσουν κρίσεις πανικού, οπότε ξέραμε ότι έπρεπε να ψάξουμε αλλού. Τώρα, βρήκαμε ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα πέρα από την αμυγδαλή που συνδέεται με κρίσεις πανικού και θα μπορούσε να εμπνεύσει νέες θεραπείες κρίσεων πανικού που διαφέρουν από τα τρέχοντα διαθέσιμα φάρμακα για την κρίση πανικού που στοχεύουν συνήθως το σύστημα σεροτονίνης του εγκεφάλου».

Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, οι νευρώνες που εκφράζουν το PACAP ενεργοποιήθηκαν.

Μόλις ενεργοποιηθούν, απελευθερώνουν τον νευροπεπτιδικό αγγελιοφόρο PACAP σε ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου όπου βρίσκονται οι νευρώνες που εκφράζουν τους υποδοχείς PACAP. Η ομάδα σκοπεύει να εξερευνήσει τους νευρώνες που εκφράζουν το PACAP και τα νευροπεπτίδια PACAP, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού.

Επιπλέον, ελπίζουν να δημιουργήσουν περαιτέρω τον χάρτη της κρίσης πανικού στον εγκέφαλο, για να δουν πού στέλνουν τα σήματα οι νευρώνες που παράγουν τον υποδοχέα PACAP και πώς άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος αλληλεπιδρούν με το σύστημα PACAP.

Σχετικά Άρθρα