ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κανόνες ύπνου για τα παιδιά

24 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Πολύ συχνά, ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, το να κοιμηθούν οι ενήλικες αρκετές ώρες ώστε να αισθανθούν ξεκούραστοι, μπορεί να μοιάζει με άθλο. Αυτές είναι μερικές συμβουλές, προκειμένου τα παιδιά σας – και κατά συνέπεια κι εσείς – να κοιμούνται ευκολότερα.

Καθιερώστε μία ώρα ύπνου νωρίς  για τα παιδιά

Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται νωρίτερα και να κοιμούνται περισσότερο. ''Αν κοιτάξετε τις έρευνες σχετικά με τις ώρες ύπνου όταν τα παιδιά κοιμούνται για δεκαετίες, όχι για δύο ή τρία χρόνια, αλλά για 10, 20, 30 χρόνια, τότε τα παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο να κοιμηθούν, εν μέρει επειδή η ώρα του ύπνου είναι πολύ αργά" είπε ο Δρ Marc Weissbluth, ομότιμος καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern

Όλα τα όργανά μας απαιτούν ενέργεια γλυκόζης, αλλά μόνο ένα όργανο απαιτεί ύπνο, συμπλήρωσε, και αυτός είναι ο εγκέφαλος. «Επομένως, αν ο εγκέφαλος δεν παίρνει την τροφή που χρειάζεται, θα υπάρχουν συνέπειες, είτε στη συμπεριφορά, είτε στα συναισθήματα είτε στη γνωστική λειτουργία».

Απλοί κανόνες ύπνου για μικρά παιδιά

Ο Weissbluth αναφέρει την επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσει το παιδί "κανόνες ύπνου". Εάν το παιδί ακολουθούσε τους κανόνες, το επόμενο πρωί θα ανταμειβόταν με ένα ζαχαρωτό ή ένα μικρό παιχνίδι. Αν όντως ξυπνούσε τη νύχτα, θα γινόταν μια ήσυχη επιστροφή στο κρεβάτι που θα περιλάμβανε αγκαλιές και στοργή αλλά όχι λόγια. Αυτό σήμαινε επίσης να περιορίσει τα προνόμιά του την επόμενη μέρα, να του αφαιρεθεί ή να περιοριστεί κάτι που του άρεσε (ένα παιχνίδι, το iPad του, ένα συγκεκριμένο σνακ) ως αποτέλεσμα της αφύπνισης.

«Οι κανόνες ύπνου λειτουργούν επειδή ενθαρρύνουν συμπεριφορές συμβατές με τον ύπνο και αποθαρρύνουν συμπεριφορές που παρεμβαίνουν στον ύπνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Weissbluth. "Συνήθως, κατά την εφαρμογή κανόνων ύπνου, η ώρα του ύπνου μεταφέρεται λίγο νωρίτερα, επομένως το παιδί βρίσκεται σε χαμηλότερη κατάσταση νευρολογικής διέγερσης. Οι κανόνες ύπνου μπορεί να μην λειτουργούν εάν η ώρα του ύπνου είναι πολύ αργά".


Σχετικά Άρθρα