ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπνική άπνοια συνδέεται με 50% αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας

06 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Τα άτομα με υπνική άπνοια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γνωστικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο ύπνος - συγκεκριμένα η ποιότητα, η ποσότητα, η συχνότητά του - μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας ή παράγοντας κινδύνου για τη γνωστική λειτουργία, λέει ο Δρ. David Merrill, MD, PhD, γηριατρικός ψυχίατρος και διευθυντής του Pacific Brain Health Center του Pacific Neuroscience Institute στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια.

Όταν οι άνθρωποι κοιμούνται καλά σε τακτικό επίπεδο, η υγεία του εγκεφάλου τους προστατεύεται και ενισχύεται καθώς γερνούν. Ένας καλός βραδινός ύπνος, επιτρέπει την αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας, σύμφωνα με το Merrill.

O εγκέφαλος διαθέτει ένα εξειδικευμένο σύστημα «καθαρισμού», το γλυμφικό σύστημα, που απαλλάσσει τον εγκέφαλο τα απόβλητα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το γλυμφικό σύστημα ενεργοποιείται στα βαθύτερα στάδια του ύπνου. Χωρίς ύπνο υψηλής ποιότητας, ο εγκέφαλος δεν έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να αποκαταστήσει τη λειτουργία του.

«Εάν ο ύπνος διαταράσσεται χρόνια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως πονοκεφάλους, κόπωση και απώλεια μνήμης που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει ο Merrill. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.200 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσοι είχαν υπνική άπνοια, είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα μνήμης και σκέψης σε σύγκριση με εκείνους χωρίς υπνική άπνοια.

Δεν είναι σαφές εάν η υπνική άπνοια προκαλεί άμεσα γνωστικά ελλείμματα ή εάν τα προβλήματα στην προσοχή και τη μνήμη συνδέονται με συννοσηρότητες. Μερικοί επιστήμονες υποπτεύονται ότι η διακοπτόμενη οξυγόνωση του εγκεφάλου, η μη φυσιολογική ροή αίματος και η νευροφλεγμονή που παρατηρούνται σε άτομα με άπνοια ύπνου, μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία.

«Ο διαταραγμένος, κακής ποιότητας ύπνος που παρατηρείται στις διαταραχές ύπνου, οδηγεί τόσο σε οξεία, όσο και σε χρόνια επιδείνωση αλλαγών στον εγκέφαλο», είπε ο Merrill.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του έγκαιρου προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία της γνωστικής εξασθένησης σε άτομα με υπνική άπνοια.

Σχετικά Άρθρα