ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

19 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Η υπνική άπνοια - μια διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή διακόπτεται για λίγα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου - έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και γνωστική εξασθένηση. Προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει πώς και γιατί η στέρηση οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι επιζήμια στη γνωστική εξασθένηση. Τώρα μία νέα μελέτη που διεξήχθη από Αυστραλούς επιστήμονες, βασίστηκε σε αυτές τις έρευνες και έδωσε παρόμοια αποτελέσματα.

«Υπήρξαν επιδημιολογικά δεδομένα που έδειξαν ότι η υποξία και η άνοια συνδέονταν, αλλά είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι συννοσηρότητες», δήλωσε η Elizabeth J Coulson, PhD, επικεφαλής της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Queensland και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η διαλείπουσα στέρηση οξυγόνου που συμβαίνει κατά την άπνοια ύπνου, «μπορεί να προκαλέσει νευρωνική απώλεια κυττάρων που γνωρίζουμε ότι νεκρώνονται στην άνοια», είπε. «Ως εκ τούτου, μπορεί να έχουμε βρει έναν μηχανισμό για έναν γνωστό κίνδυνο».

Η δοκιμή διεξήχθη σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους και οι ερευνητές δημιούργησαν ένα διαταραγμένο σενάριο ύπνου που μιμείται την άπνοια ύπνου - που περιλαμβάνει διαταραχή, αλλοιωμένη αναπνοή και μέτρια υποξαιμία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα).

Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια παρουσίασαν αυξημένη γνωστική εξασθένηση και παθολογικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλα συμπτώματα.

Αυτά περιλάμβαναν τα ακόλουθα:

Υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής - η οποία σχετίζεται με νευρολογική δυσλειτουργία

Επιλεκτικό εκφυλισμό των χολινεργικών βασικών νευρώνων του πρόσθιου εγκεφάλου — που συνδέονται με λειτουργίες όπως η μάθηση και η μνήμη

Αυξημένες ποσότητες βήτα-αμυλοειδούς — ένας τύπος πλάκας που παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Ωστόσο, τα παθολογικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την άνοια δεν παρατηρήθηκαν όταν αποκαταστάθηκαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πώς περιορίζεται το οξυγόνο, μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη γνωστική εξασθένηση.

«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι είναι οι διακυμάνσεις πάνω και κάτω στα επίπεδα οξυγόνου που είναι η αιτία», δήλωσε η Coulson στο Healthline. Ωστόσο, όσον αφορά τον εκφυλισμό των νευρώνων, «δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο συχνά ή πόσο χαμηλά πρέπει να πάει το οξυγόνο ή για πόσο καιρό και αν είναι σωρευτικό ή όχι», συνέχισε.

«Το σώμα μας μπορεί να προσαρμοστεί σε μεγαλύτερες περιόδους υποξίας, αλλά όχι στις διακυμάνσεις – αυτά είναι περίπου τα όσα γνωρίζουμε. Αυτά είναι τα επόμενα πράγματα που εξετάζουμε».


Σχετικά Άρθρα