ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχική υγεία των μαθητών και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

20 Απριλίου 2023, 10:00

images

Μία έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, που βασίζεται σε δεδομένα από το φθινόπωρο του 2021, παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα της ψυχικής υγείας των σημερινών μαθητών γυμνασίου. Είναι η πρώτη έρευνα για τη συμπεριφορά των νέων, που διεξάγεται κάθε 2 χρόνια, για τη συλλογή πληροφοριών από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το 57% των έφηβων κοριτσιών, ανέφεραν ότι αισθάνονταν επίμονα θλίψη ή απελπισία το 2021. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα έφηβα αγόρια ήταν σχεδόν το μισό από αυτό, αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό, στο 29%. Σχεδόν περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ανέφεραν δεν αισθάνονται καλά ψυχικά και περισσότεροι από 1 στους 5 είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο.

Η έκθεση τεκμηριώνει επίσης ότι σχεδόν 1 στα 3 έφηβα κορίτσια σκέφτηκε σοβαρά να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Επιπλέον, τα ποσοστά σεξουαλικής βίας σε κορίτσια και ηλεκτρονικού εκφοβισμού στα αγόρια, είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.

Αν και η έκθεση δεν συνδέει αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα ψυχικής δυσφορίας ειδικά με τη χρήση του διαδικτύου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλες μελέτες έχουν ανακαλύψει τέτοιου είδους συσχετίσεις.

Η Keneisha Sinclair-McBride, ψυχολόγος στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δήλωσε ότι βλέπει πολλά περιστατικά κατάθλιψης, άγχους και τραύματος στο ιατρείο της. Το περιγράφει ως «μια επιδημία μοναξιάς και συντριβής».

«Είναι πολύ προφανές ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν για το μέσο έφηβο είναι ότι ζουν τόσο μεγάλο μέρος της ζωής τους στον ψηφιακό κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά από αυτά συνδέονται και επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία… και το πώς νιώθουν για πράγματα», είπε.

Τέλος, δεν πιστεύει ότι είναι υπερβολικό να συνδεθούν οι διατροφικές διαταραχές και τα θέματα ψυχικής υγείας που επικεντρώνονται στην εικόνα του σώματος με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.



Σχετικά Άρθρα