ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχική υγεία έχει σχέση και με το είδος της διατροφής

09 Μαρτίου 2021, 10:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με την κατάλληλη διατροφή μπορούμε να προφυλάξουμε την ψυχική υγεία σε ένα σημαντικό βαθμό...

«Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων πρέπει να γίνονται με βάση την ηλικία και το φύλο τους. Δεν υπάρχει μία διατροφή-κανόνας για όλους», τόνισε η Lina Begdache αναφορικά με το διατροφικό μοτίβο που θα ενισχύσει τη σχέση της διατροφή με την ψυχική υγεία, σχέση που επιβεβαιώνουν ολοένα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα. Η Δρ Begdache είναι διατροφολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια Σπουδών Υγείας και Ευημερίας στο Πανεπιστήμιο.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Begdache μελέτησε παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες, η πρόσληψη φαγητού, η άσκηση και άλλους ακόμα σχετικούς με τον καθημερινό τρόπο ζωής σε τέσσερις υποομάδες από 2.600 συμμετέχοντες. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, οι διαφορές στη μορφολογία και την ωριμότητα του εγκεφάλου λόγω φύλου και ηλικίας (νέοι 18-29 ετών – 30 και άνω), πρέπει να αποτελούν κεντρικό άξονα στις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε τυχαίες χρονικές στιγμές και περιόδους οδήγησαν σε σημαντικά συμπεράσματα για διατροφικούς και άλλους παράγοντες που φάνηκαν να δρουν θετικά έναντι της ψυχικής δυσφορίας (άγχος, κατάθλιψη):

-για τις νέες γυναίκες, το μοτίβο καλύτερης ψυχική υγείας περιελάμβανε πρωινό καθημερινά, μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση, ελάχιστη πρόσληψη καφεΐνης και αποχή από fast food,

-για τις ωριμότερες ηλικιακά γυναίκες, η βελτίωση σημειώθηκε μέσα από την καθημερινή άσκηση και κατανάλωση πρωινού και πολλών φρούτων μαζί με ελάχιστη πρόσληψη καφεΐνης,

-στους νεαρούς άνδρες η καλύτερη ψυχική υγεία συνδέθηκε με συχνή άσκηση, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυξημένη κρέατος, χαμηλή πρόσληψη καφεΐνης και αποχή από fast food,

-στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, διατροφική κίνηση – κλειδί αποτέλεσε η μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών.

Η Δρ Begdache αναφέρθηκε σχολαστικά στους δύο παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο ζωής, ο οποίος οδήγησε και στη διάκριση των συμμετεχόντων στις παραπάνω ομάδες. Έτσι, για τους νέους ενήλικες που η ανάπτυξη του εγκεφάλου εξελίσσεται μέχρι τα 30 και άρα απαιτεί μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων, η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία.

Αρνητική είναι η επίπτωση και της αυξημένης πρόσληψης καφεΐνης. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η καφεΐνη μεταβολίζεται από το ίδιο ένζυμο που μεταβολίζει την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα -ορμόνες που αφθονούν στις νεαρές ηλικίες-, με αποτέλεσμα να παραμένει στον οργανισμό περισσότερο χρόνο, διεγείροντας το νευρικό σύστημα και οδηγώντας σε άγχος και στρες.

Τις διατροφικές ανάγκες επηρεάζει και η διαφορετική μορφολογία και συνδεσιμότητα του εγκεφάλου ανδρών και γυναικών καθώς η συνδεσιμότητα των νευρώνων του ανδρικού εγκεφάλου προάγει την αντίληψη και τον συντονισμό, ενώ του γυναικείου την αναλυτική σκέψη και τη διαίσθηση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να επηρεάζουν κα τις διατροφικές ανάγκες. 


Σχετικά Άρθρα