ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία οδήγησε σε επιδείνωση της υγείας του ανθρώπινου εγκεφάλου

08 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να έχει επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σε άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 50 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μελέτη. Περισσότεροι από 3.000 εθελοντές συμπλήρωσαν ετήσια ερωτηματολόγια και διαδικτυακά γνωστικά τεστ για τη καταγραφή των αλλαγών στη μνήμη και σε άλλες ικανότητες, κατά την πανδημία. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μείωση, ανεξάρτητα από τη μόλυνση από κορωνοϊό.

Το άγχος, η μοναξιά και η κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να εξηγήσουν ορισμένα από τα ευρήματα, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η αντιμετώπιση των φόβων, των ανησυχιών και των αβεβαιοτήτων σχετικά με την COVID-19 και η επίδρασή της στην καθημερινότητα μπορεί να είχαν «πραγματικό, διαρκή αντίκτυπο» στην υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο ρυθμός μείωσης της γνωστικής λειτουργίας επιταχύνθηκε κατά το 1ο έτος της πανδημίας, όταν ξεκίνησαν τα lockdowns, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα άτομα που είχαν ήδη κάποια ήπια προβλήματα μνήμης πριν από την έναρξη της πανδημίας , σημείωσαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση.

Η μελέτη, που ονομάζεται PROTECT - και δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity - δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην κατανόηση του πώς γερνούν οι υγιείς εγκέφαλοι και γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν άνοια.

Οι μελετητές χρησιμοποιούν παιχνίδια εξάσκησης του εγκεφάλου για να ελέγξουν τις δεξιότητες μνήμης και τη λογική, ενώ το ερωτηματολόγιο αναζητά πιθανούς παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία του εγκεφάλου. Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η μελέτη στο μέλλον, ώστε να διαπιστωθεί το πώς τα πηγαίνουν οι συμμετέχοντες και πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν όλο και περισσότεροι.  

Τέλος, με βάση τα τρέχοντα ευρήματα, η επικεφαλής ερευνήτρια καθηγήτρια Anne Corbett, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και προηγουμένως από το King's College του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η πανδημία μπορεί να έχουν επιταχύνει την παρακμή του εγκεφάλου.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα lockdowns και άλλοι περιορισμοί που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν πραγματικό, μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, ακόμη και μετά το τέλος του lockdown.

Σχετικά Άρθρα