ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία επιδείνωσε εθισμούς με την βοήθεια του διαδικτύου

20 Μαΐου 2021, 10:00

images

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όσοι είχαν συχνή επαφή με τον τζόγο αύξησαν μέχρι και έξι φορές παραπάνω την συχνότητα της ενασχόλησης αυτής μέσω του διαδικτύου στο καιρό της πανδημίας. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο Journal of Gambling Studies.

Τα επιστημονικά "εργαλεία" που χρησιμοποίησε αυτή η μελέτη ήταν δύο διαδικτυακά ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown το 2020 έχοντας ως δείγμα ενήλικες ηλικίας περίπου 28 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν κληθεί να συμπληρώσουν παρόμοιο ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τζόγο.

Περισσότεροι από 2.600 ενήλικες έλαβαν μέρος με τα αποτελέσματα να υποδεικνύουν ότι οι άντρες ήταν ως και τρεις φορές πιο επιρρεπείς στον τζόγο σε σύγκριση με τις γυναίκες, μια ασχολία που έκαναν περισσότερες από μια φορά την εβδομάδα. Ακόμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα συνδέθηκε επίσης με τον συστηματικό τζόγο τόσο για τις γυναίκες όσο και τους άντρες. Το πραγματικό μέγεθος όμως των συνηθειών αυτών είναι μάλλον μεγαλύτερο καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (το 70%) ήταν γυναίκες.

Η έρευνα βασίστηκε και σε άλλα προϋπάρχοντα στοιχεία συμπεριλαμβανομένης και της μελέτης ιχνηλάτησης YouGov Covid-19 η οποία συμπέρανε ότι όσοι έπαιζαν τακτικά τυχερά παιχνίδια, στράφηκαν σε νέες αντίστοιχες επιλογές που προσέφερε απλόχερα το διαδίκτυο. Στοιχεία από την Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων του Ηνωμένου Βασιλείου ανέδειξαν επίσης μια άνοδο στα έσοδα των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και ειδικότερα των esports, μιας και όλα τα αθλητικά γεγονότα είχαν αναβληθεί λόγω κορωνοϊού. Επιπλέον, προηγούμενη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο περιοδικό Public Policy & Marketing ανέδειξε και μια άλλη πτυχή, αυτή της συμμετοχής των παιδιών στα esports, μια εξελισσόμενη κατηγορία που συσχετίζεται με τα videogames.

Η Agnes Nairn, καθηγήτρια Marketing στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτή την αυξανόμενη τάση που παρατηρείται στα παιδιά: «Καθώς τα τυχερά παιχνίδια μεταφέρονται στο διαδίκτυο, ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ενηλίκων που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, μπορεί πιο εύκολα να επηρεαστούν. 

Ο πειρασμός για τον τζόγο στο διαδίκτυο άλλωστε ενισχύεται από έξυπνες διαφημίσεις και είναι πάντα εκεί. Τα παιδιά πέφτουν επίσης θύματα αυτής της διαφήμισης, ειδικά όσον αφορά τα esports στα κοινωνικά μέσα, και θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν σε εθιστικές συνήθειες από νεαρή ηλικία. Απαιτείται επομένων αυστηρότερη ρύθμιση σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Σχετικά Άρθρα