ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατάθλιψη απειλεί περισσότερο τους κορυφαίους αθλητές

01 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Οι αθλητές των ελίτ αθλημάτων που κάνουν πρωταθλητισμό είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη από οποιονδήποτε άλλον. «Επηρεάζει περίπου το 5%,» λέει ο καθηγητής Jens Kleinert από το Ψυχολογικό Ινστιτούτο του γερμανικού Αθλητικού Πανεπιστημίου στην Κολωνία.

Αυτός και οι συνεργάτες του έχουν συντάξει και αξιολογήσει αμέτρητες μελέτες για το θέμα. "Αυτές οι μελέτες δείχνουν αριθμούς που κυμαίνονται από 4-9%, οι οποίοι είναι οι αφορούν και τους μη επαγγελματίες αθλητές. Είναι εντός του φυσιολογικού εύρους", αναφέρει.

Ωστόσο, μετά από τραυματισμούς, ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει το 10%-15%. Ο αθλητισμός μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από καταθλιπτικές διαταραχές στον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόσθετο άγχος στον τομέα της επαγγελματικής απόδοσης.

Οι αθλητές αναμένεται να έχουν συνεχώς κορυφαίες επιδόσεις, ενώ η προετοιμασία για αθλητικές εκδηλώσεις για πολλά χρόνια μπορεί να αφαιρέσει πολλά από την προσωπική ζωή και την υγεία των αθλητών. Εάν δεν μπορούν να εστιάσουν στον στόχο, η προετοιμασία πολλών ετών μπορεί απλώς να πάει χαμένη.

Συχνά ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί εκείνη τη στιγμή του αγώνα. Μόλις ξεκινήσει ένα σερί ήττας ή τραυματισμών, πολλοί αθλητές αναγκάζονται να αποστασιοποιηθούν από την προπόνηση για μήνες, οι αμφιβολίες για τον εαυτό τους έρχονται στο προσκήνιο και οι αθλητές αποπροσανατολίζονται από το στόχο τους.

Τα τυπικά σημάδια μεταξύ αυτών που επηρεάζονται είναι μούδιασμα, λύπη και λίγη έως καθόλου χαρά. Η Cristina Baldasarre είναι μια Ελβετίδα αθλητική ψυχολόγος που φροντίζει κορυφαίους εθνικούς και διεθνείς αθλητές σε ένα ευρύ φάσμα αθλημάτων.

"Όταν έρχονται σε μένα, κλαίνε πολύ. Συχνά δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την πίεση στην προπόνηση και τον αγώνα", λέει η Baldasarre. «Η απόδοσή τους στην προπόνηση χειροτερεύει ή παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Μερικοί ακυρώνουν τους αγώνες τους ή σταματούν να πηγαίνουν στις προπονήσεις. Δεν έχουν πια κίνητρο, νιώθουν κουρασμένοι και δεν εμπιστεύονται πλέον τον εαυτό τους να κάνουν τίποτα. Μερικοί επίσης αισθάνονται ότι δεν τους φέρονται καλά οι προπονητές τους. Και αρκετοί αναπτύσσουν άγχος και καταναγκασμούς».

"Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον απόδοσης, τουλάχιστον όχι πολύ γρήγορα. Αλλά εμείς οι αθλητικοί ψυχολόγοι μπορούμε να βοηθήσουμε τους αθλητές να αντιμετωπίσουν αυτό το περιβάλλον", δηλώνει καταληκτικά ο Kleinert.




Σχετικά Άρθρα