ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει τα μυστικά της μνήμης και της φαντασίας

22 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, βοηθούν να εξηγήσουμε πώς οι αναμνήσεις μας επιτρέπουν να μάθουμε για τον κόσμο, να ξαναζήσουμε παλιές εμπειρίες και να δημιουργήσουμε εντελώς νέες εμπειρίες για φαντασία και προγραμματισμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του UCL. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Human Behavior και χρηματοδοτήθηκε από την Wellcome, χρησιμοποιεί ένα υπολογιστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης - γνωστό ως γενετικό νευρωνικό δίκτυο - για να προσομοιώσει πώς τα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο μαθαίνουν και θυμούνται μια σειρά γεγονότων.

Το μοντέλο παρουσίαζε δίκτυα που αντιπροσώπευαν τον ιππόκαμπο και τον νεοφλοιό, για να διερευνηθεί πώς αλληλεπιδρούν. Και τα δύο μέρη του εγκεφάλου είναι γνωστό ότι συνεργάζονται κατά τη διάρκεια της μνήμης, της φαντασίας και του προγραμματισμού. Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες 10.000 σκηνές. Το δίκτυο του ιππόκαμπου κωδικοποίησε γρήγορα την κάθε σκηνή. Στη συνέχεια, επανέλαβε τις σκηνές ξανά και ξανά για να εκπαιδεύσει το γενετικό νευρωνικό δίκτυο στον νεοφλοιό.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο ιππόκαμπος μπόρεσε να κωδικοποιήσει το νόημα των σκηνών που του παρουσιάζονταν, αντί να χρειάζεται να κωδικοποιήσει κάθε λεπτομέρεια, επιτρέποντάς του να εστιάσει στην κωδικοποίηση μοναδικών χαρακτηριστικών που ο νεοφλοιός δεν μπορούσε να αναπαράγει - όπως νέους τύπους αντικειμένων.

Το μοντέλο εξηγεί πώς ο νεοφλοιός αποκτά σιγά-σιγά εννοιολογική γνώση και πώς, μαζί με τον ιππόκαμπο, αυτό μας επιτρέπει να «ξαναβιώσουμε» τα γεγονότα επαναφέροντάς τα στη μνήμη μας.

Ο καθηγητής Neil Burgess από το UCL Institute of Cognitive Neuroscience and UCL Queen Square Institute of Neurology, ανώτερος συγγραφέας, εξήγησε: «Ο τρόπος με τον οποίο οι αναμνήσεις ανακατασκευάζονται, μας δείχνει πώς το νόημα ή η ουσία μιας εμπειρίας ανασυνδυάζεται με μοναδικές λεπτομέρειες και πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προκαταλήψεις στον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε τα πράγματα».

Σχετικά Άρθρα