ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η εσωτερική μοναξιά είναι χειρότερη από την κοινωνική κι οφείλεται στον εγκέφαλο

19 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι η μοναξιά που αισθάνονται οι άνθρωποι σε ψυχολογικό επίπεδο, συνδέεται με διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο Psychological Science.

Η ομάδα μελέτης έκανε σε 63 πρωτοετείς φοιτητές μαγνητική τομογραφία διάρκειας 90 λεπτών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 14 ενδιαφέροντα βίντεο και στη συνέχεια, αξιοποιώντας την Κλίμακα Μοναξιάς του UCLA, απάντησαν στο κατά πόσο αισθάνονται κοινωνικοί. Οι ερευνητές συνέλεξαν τα στοιχεία και τα πρόσθεσαν στα αποτελέσματα έρευνας που είχαν διεξάγει νωρίτερα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτήν, είχε ζητηθεί στους συμμετέχοντες να καταγράψουν τα ονόματα των συμμετεχόντων με τους οποίους είχαν έρθει κοντά, των ανθρώπων με τους οποίους γευμάτιζαν κάθε μέρα και εκείνων με τους οποίους έκαναν παρέα κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης χρονιάς.

Οι συμμετέχοντες στη νέα έρευνα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην «ομάδα μοναξιάς» μπήκαν άνθρωποι που κατέγραψαν μεγάλες βαθμολογίες στην κλίμακα Μοναξιάς, ενώ εκείνοι με τις χαμηλές βαθμολογίες κατατάχθηκαν στην «κοινωνική ομάδα».

Εξετάζοντας τις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, οι ερευνητές εντόπισαν διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ των δύο ομάδων σε δύο περιοχές: Το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας και το δίκτυο επιβράβευσης. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά, επεξεργάζονται τα πράγματα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, γι’ αυτό και συχνά αισθάνονται ότι οι άλλοι δεν τους κατανοούν και τους περιθωριοποιούν.

Σχετικά Άρθρα