ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διέγερση του νωτιαίου μυελού είναι ένας πιθανός νέος τρόπος για τη θεραπεία της κατάθλιψης

05 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Πιλοτική, κλινική δοκιμή με επικεφαλής τους ερευνητές του University of Cincinnati στο Lindner Center of HOPE, βρήκε ότι η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού είναι εφικτή, και δείχνει θεραπευτικές δυνατότητες για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της δοκιμής, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

Ο κύριος ερευνητής Francisco Romo-Nava, MD, PhD, είπε ότι η έρευνά του επικεντρώνεται στο πώς η επικοινωνία εγκεφάλου-σώματος εμπλέκεται σε ψυχιατρικές διαταραχές. Ο Romo-Nava σχεδίασε την πιλοτική μελέτη για να δοκιμάσει τη σκοπιμότητα και την ανεκτικότητα της διέγερσης του νωτιαίου μυελού για ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Συνολικά 20 ασθενείς συμμετείχαν στη δοκιμή, με τους μισούς να λαμβάνουν την ενεργή εκδοχή της διέγερσης του νωτιαίου μυελού και τους μισούς να λαμβάνουν διαφορετική εκδοχή ρεύματος που δεν αναμενόταν να έχει μεγάλη επίδραση. Οι ασθενείς πήγαν στο Lindner Center of HOPE για 3 συνεδρίες 20 λεπτών την εβδομάδα για 8 εβδομάδες, για συνολικά 24 συνεδρίες διέγερσης της σπονδυλικής στήλης.

Ο Romo-Nava δήλωσε ότι, όπως και με τις περισσότερες πιλοτικές μελέτες, η κύρια εστίαση της μελέτης ήταν η σκοπιμότητα και η ασφάλεια της παρέμβασης και το πόσο καλά ανέχονταν οι ασθενείς τη διέγερση. Η μελέτη σχεδιάστηκε έτσι ώστε η δόση της διέγερσης να μπορεί να μειωθεί εάν χρειαζόταν, αλλά ο Romo-Nava είπε ότι όλοι οι ασθενείς ανέχονταν την αρχικά συνταγογραφημένη δόση.

"Χρησιμοποιήσαμε ένα ρεύμα που έχει τάση περίπου 10 φορές λιγότερη από αυτή που είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στους ιστούς, επομένως αυτό είναι επίσης αρκετά ενθαρρυντικό επειδή υπάρχουν πολλά που πρέπει να διερευνήσουμε όσον αφορά τη βέλτιστη δόση και τη βέλτιστη συχνότητα ανά συνεδρία", είπε.

Οι παρενέργειες της θεραπείας ήταν ήπιες, συμπεριλαμβανομένης της ερυθρότητας του δέρματος στο σημείο της διέγερσης και σύντομο μη επώδυνο κνησμό ή αίσθημα καύσου που διήρκεσε μόνο κατά τη διάρκεια των συνεδριών θεραπείας. Η ερυθρότητα του δέρματος συνήθως δεν διαρκούσε περισσότερο από 20 λεπτά μετά από μια συνεδρία, είπε ο Romo-Nava.

Μια εικονική ανακατασκευή του τρόπου με τον οποίο το ρεύμα από τη συσκευή κινείται μέσω του σώματος, έδειξε ότι το ρεύμα φτάνει στη φαιά ουσία της σπονδυλικής στήλης στον νωτιαίο μυελό, αλλά δεν φτάνει στον ίδιο τον εγκέφαλο.

«Αυτό υποστηρίζει την υπόθεσή μας ότι είναι η διαμόρφωση αυτών των οδών πληροφοριών που μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει μια επίδραση στις περιοχές που σχετίζονται με τη διάθεση στον εγκέφαλο», είπε. "Επομένως, δεν είναι το ρεύμα που φτάνει στον εγκέφαλο, αλλά η αλλαγή του σήματος που στη συνέχεια έχει αποτέλεσμα. Αυτή η μελέτη δεν αρκεί για να τεκμηριώσει όλα αυτά τα στοιχεία της υπόθεσης, αλλά πιστεύουμε ότι είναι μια εξαιρετική αρχή".

Σχετικά Άρθρα