ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αυτοσυμπόνια μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους

29 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Νέα μελέτη από το Κέντρο Επιστημών Βάρους, Διατροφής και Τρόπου Ζωής (WELL Center) στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Drexel, διερεύνησε εάν η πρακτική της αυτοσυμπόνιας - ή η αντιμετώπιση του εαυτού μας με την ίδια φροντίδα και ευγένεια που συνήθως προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα – μάς βοηθά να είμαστε πιο συνεπείς ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους. Η Δρ Charlotte Hagerman, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Έρευνας στο Κολλέγιο και επικεφαλής συγγραφέας, και οι συνεργάτες της, συνέλεξαν δεδομένα από μια ομάδα 140 συμμετεχόντων που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος.

Οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε έρευνες στα smartphone τους πολλές φορές την ημέρα για να αναφέρουν εάν είχαν φάει περισσότερο από ό,τι σκόπευαν, εάν επέλεξαν ένα φαγητό που δεν σκόπευαν να καταναλώσουν ή εάν γευμάτισαν σε μια στιγμή που δεν σκόπευαν - και το κατά πόσο συνδεόταν αυτό με την αυτοσυμπόνια.

Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης για τη διάθεση των συμμετεχόντων και την ικανότητα άσκησης αυτοελέγχου κι αυτοπειθαρχίας.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αυτοσυμπόνια, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μία πιο υγιεινή συμπεριφορά απώλειας βάρους, χωρίς παραστρατήματα που θα καθυστερήσουν την επίτευξη του στόχου τους.

«Αυτή η μελέτη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η αυτοσυμπόνια μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους», δήλωσε η Hagerman. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι αυτή η μελέτη, θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις που θα διδάξουν στους ανθρώπους την αυτοσυμπόνια που πρέπει να επιδεικνύουν τις στιγμές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την τήρηση ενός διατροφικού προγράμματος, όπως η υπερκατανάλωση τροφής ή η αύξηση βάρους.

Ελπίζουν, τέλος, να μελετήσουν τις καλύτερες στρατηγικές για να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να μειώσουν την σκληρή αυτοκριτική που τείνουν να ασκούν στους εαυτούς τους.

Σχετικά Άρθρα