ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Angelina Jolie εξομολογείται ότι εμφάνισε παράλυση Bell πριν από το διαζύγιο

11 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Η Angelina Jolie αποκάλυψε ότι εμφάνισε παράλυση Bell, μία πάθηση που προκαλεί ανεξήγητη μυϊκή αδυναμία ή παράλυση του προσώπου, τους μήνες που προηγήθηκαν του διαζυγίου της με τον Brad Pitt. Η 48χρονη ηθοποιός πιστεύει ότι η πάθηση προήλθε από το άγχος που βίωνε εκείνη την περίοδο.

«Το σώμα μου αντιδρά πολύ έντονα στο στρες», είπε η Jolie στο WSJ. «Το σάκχαρό μου ανεβαίνει και πέφτει. Έπαθα ξαφνικά την παράλυση Bell 6 μήνες πριν από το διαζύγιό μου». Η παράλυση Bell είναι ιδιοπαθής, που σημαίνει ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί την πάθηση.

Σύμφωνα με τον Δρ Amit Kochhar, διευθυντή του Προγράμματος Διαταραχών Νεύρων Προσώπου στο Pacific Neuroscience Institute, πιστεύεται ότι η παράλυση του Bell προκαλείται από φλεγμονή στο νεύρο του προσώπου μετά από ιογενή λοίμωξη. «Το έντονο στρες μπορεί να συμβάλει στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες κάποιου να εμφανίσει παράλυση Bell», είπε ο Kochhar.

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά εντός 72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, με τα άτομα που πάσχουν να δυσκολεύονται να κλείσουν τα μάτια τους, να σηκώσουν τα φρύδια τους, να χαμογελάσουν, ακόμα και να φάνε. Η βλάβη σε αυτό το νεύρο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ευαισθησία στην ακοή, πόνο στο αυτί, αλλαγή στη γεύση και ξηροφθαλμία. Η καθοδήγηση από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας, χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου συνιστά τη συνταγογράφηση πρεδνιζόνης για 10 ημέρες με ή χωρίς αντιική θεραπεία. Η φροντίδα των ματιών είναι επίσης σημαντική, καθώς η παράλυση Bell μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ματιών.

Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, μπορεί να παρουσιάσει μακροχρόνια ή μόνιμη  μυϊκή αδυναμία, καθώς και να παρατηρήσει ανεπιθύμητες κινήσεις του προσώπου (συγκινησία). Τέλος, πολλοί άνθρωποι θα αναρρώσουν χωρίς καμία θεραπεία, συνήθως μέσα σε 1 έως 2 μήνες, ενώ άλλοι με σοβαρά συμπτώματα μπορεί να προβούν σε χειρουργική αποσυμπίεση του προσωπικού νεύρου.

Σχετικά Άρθρα