ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αναβολή της πρωινής αφύπνισης μπορεί να αποβεί ευεργετική

24 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στο Journal of Sleep Research, δείχνει ότι το να πατήσετε το κουμπί αναβολής του ξυπνητηριού σας -το «snooze»- πιθανότατα δεν είναι τόσο κακό για τον ύπνο σας όσο νομίζετε. Για μερικούς ανθρώπους, που ξυπνούν αργά, θα μπορούσε ακόμη και να είναι ευεργετικό, αποτρέποντας της εμφάνιση της πρωινής κούρασης που μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και μετά το πρώτο φλιτζάνι καφέ.

Σε δύο μελέτες - μια έρευνα που αναφέρθηκε στις συνήθειες ύπνου των «snoozers» και μια μικρή εργαστηριακή μελέτη ύπνου - οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πάτημα του κουμπιού αναβολής δεν επηρέαζε σοβαρά την ποιότητα του ύπνου, ούτε προκάλεσε σημαντική απώλεια στο συνολικό χρόνο ύπνου.

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι, εάν ένα άτομο παρατείνει τον ύπνο του ως μέρος ρουτίνας του, δεν προκαλεί βλάβη σε σχέση με τη δομή του ύπνου του στο σύνολό του ή σε σχέση με τη λειτουργία του αργότερα μέσα στην ημέρα», δήλωσε η Δρ Sara E. Benjamin, Ιατρική Διευθύντρια  του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου Johns Hopkins και καθηγήτρια Νευρολογίας.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από περισσότερα από 1.700 άτομα σχετικά με τις συνήθειες ύπνου και αφύπνισης τους. Πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων (69%) ανέφεραν ότι πατούν το κουμπί αναβολής ή βάζουν πολλά ξυπνητήρια «μερικές φορές». Ο πιο συνηθισμένος λόγος για την αναβολή, ήταν το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης ή η αδυναμία έγερσης με το πρώτο ξυπνητήρι. Ένα σημαντικό ποσοστό (17,4%) είπε ότι το έκανε μόνο και μόνο επειδή «αισθάνεται καλά» και ένα παρόμοιο ποσοστό συμμετεχόντων (16,6%) σημείωσε ότι ήθελε «να ξυπνήσει πιο αργά».

Το δεύτερο μέρος της έρευνας, ήταν μια μελέτη ύπνου στην οποία συμμετείχαν 31 «snoozers» που πέρασαν 3 νύχτες σε ένα εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 2 γύρους δοκιμών στις οποίες, μόλις ξύπνησαν, τους ζητήθηκε να λύσουν μαθηματικά προβλήματα και άλλα απλά γνωστικά τεστ, όπως η απομνημόνευση λέξεων. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την κορτιζόλη στο σάλιο των συμμετεχόντων μετά την αφύπνιση.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης και της αναβολής αφύπνισης. Οι snoozers είχαν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης όταν ξύπνησαν, αλλά η διαφορά έπαψε να υφίσταται 40 λεπτά μετά το ξύπνημα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η μελέτη περιορίστηκε στην παρακολούθηση ανθρώπων που κοιμούνταν φυσιολογικά, επομένως τα άτομα με διαταραχές ύπνου θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους.

Σχετικά Άρθρα