ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο και όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα

26 Ιανουαρίου 2021, 16:00

images

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Κέντρο Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (Κ.Ε.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο) ανακοίνωσαν την ίδρυση της «Ανοιχτής Γραμμής», μια τηλεφωνική και διαδικτυακή γραμμή για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος καθώς και για τη συμβουλευτική υποστήριξη διακοπής καπνίσματος.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Όποιος επιθυμεί, θα καλεί στο 0030-215 215 2121, όπου θα συνομιλεί με κάποιον από τους άρτια εκπαιδευμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Στο πρώτο τηλεφώνημα, θα παρέχονται συμβουλές, κατευθύνσεις αλλά και απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου. Στην περίπτωση που χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη θα υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένων συνεδριών συμβουλευτικής τόσο διαδικτυακά όσο και από κοντά, με κάποιον από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. της Ε.Α.Ε. (λαμβάνοντας υπόψη την επικαιρότητα της πανδημίας και τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται).

Η «Ανοιχτή Γραμμή» εξυπηρετεί δύο σκοπούς, διαφορετικούς μεν αλλά με αλληλένδετα κίνητρα: τη στήριξη των ανθρώπων όταν χρειάζονται βοήθεια. Ο πρώτος στόχος της γραμμής είναι η ψυχολογική υποστήριξη ασθενών όλων των ηλικιών που πάσχουν από καρκίνο (από την αναμονή διάγνωσης μέχρι το τελικό στάδιο) καθώς και των μελών του οικογενειακού και του ευρύτερου συνοδού περιβάλλοντος των ασθενών.

Διακοπή καπνίσματος

Ο δεύτερος στόχος της Ανοιχτής Γραμμής είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μέσα από ένα δομημένο πρόγραμμα αλλά και ένα σύμμαχο για όσους επιθυμούν να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη.

Η «Ανοιχτή Γραμμή» ενεργοποιήθηκε χθες Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί Δεύτερα με Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η χρέωση είναι δωρεάν για κλήσεις από σταθερό μόνο στην Ελλάδα, ενώ οι χρεώσεις για κλήσεις από κινητό και εξωτερικό εξαρτώνται από τις χρεώσεις του εκάστοτε παρόχου.


Σχετικά Άρθρα